2021.01.28., csütörtök , Károly, Karola

Élelmiszergazdaság

2020. november 09. hétfő • 11:14

Mi a menü karantén idején?

A koronavírus-járvány első hullámában bebizonyosodott, hogy semmi szükség nincs hónapokra előre betárazni a lisztet vagy a cukrot, hiszen folyamatos volt az élelmiszerboltokban az ellátás. Mostanában, a második hullám alatt azonban Európában egyre többen szembesülnek azzal, hogy karanténba kényszerülnek, s mivel a járvány alakulása kiszámíthatatlan, továbbá amit tudni lehet, az sem ígér semmi jót, hasznos átgondolni, miként érdemes beszerezni és raktározni a szükséges mennyiségű élelmiszert.

Esetenként még az is nagy fejtörést okozhat, hogy mit együnk 10-14 napig, miközben ki sem mozdulhatunk a lakásból. Bár a világjárvány tavaszi hulláma idején a kezdeti élelmiszer-felhalmozást követően megnyugodtak a kedélyek, rájöttünk, hogy nincs hiány az ellátásban, ezzel együtt is nagyon jelentősen megugrott az online kereskedelem. Sokan aztán a nyári időszakban is ennél a vásárlási formánál maradtak, a második hullám pedig most még tovább erősíti az online vásárlási tendenciát, hiszen most is sokan igyekeznek elkerülni a forgalmas üzletekben a fertőzésveszélyt - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pxhere.com

A téli időszakban különösen érdemes odafigyelni az egészséges táplálkozásra, pláne járvány idején: erősítjük vele az immunrendszerünket, de segít megőrizni a testsúlyunkat is, ha a karantén miatt kevesebbet tudunk mozogni. Ez nem jelenti azonban azt, hogy ismeretlen vagy általunk egyébként nem kedvelt alapanyagokból kellene felhalmoznunk.

Olyan élelmiszerekből érdemes tartalékolni otthon, amelyekből valóban gyakran fogyasztunk.

Ha nem szeretjük a spenótot, vagy sosem készítettünk még káposztát, ne ezekből vásároljunk be most sem, mert könnyen a kukában végezhetik – tanácsolja a Wolt élelmiszer-kiszállító cég, amely 2018 óta van jelen Budapesten. Megjegyezve továbbá, hogy lisztet, élesztőt, cukrot is csak annyit tanácsos előre beszerezni előre, amennyi a napi használaton túl a kéthetes kényszerpihenő alatt szükséges lehet a családban. A rizs, a tészta, a különböző hüvelyesek, az olaj sokáig eláll, ezért mindig jó, ha van belőlük egy-egy csomag tartalék. Itt sem érdemes azonban hatalmas mennyiségeket felhalmozni, de vésztartaléknak mindenképp jó, ha tartunk belőlük egy-egy plusz kilónyit – fűzik hozzá.

A felvásárláskor mérjük fel azt is, hogy mennyi hely van az otthoni tárolásra.

Ha nincs nagy fagyasztókapacitásunk, nem fogjuk tudni eltárolni hosszú ideig a húst, zöldséget, vagy a megmaradt készételt sem. Érdemes ezért jól átgondolni, hogy mennyit szoktunk fogyasztani ezekből, és a szokásoson túl mindenből legfeljebb plusz egy-egy adagot lefagyasztani későbbre.

A tartós élelmiszereken túl azonban ezekben a napokban is csak kevesen tudnak lemondani a péksüteményekről, vagy a friss zöldségekről, gyümölcsökről, ami a vitaminpótlás miatt ebben az időszakban fontosabb minden másnál. Ezek beszerzésében lehetnek segítségre a rokonok, barátok, ha van lehetőség az érintkezésmentes átadásra. Ám, ha ez nem megoldható, akkor Budapesten és több nagyvárosban is van lehetőség online bevásárolni már szinte minden élelmiszert. Az online vásárlás mellett szól a gyorsaság is, hiszen nem mindegy, mikor érkezik meg az élelmiszer, ha hirtelen kerülünk karanténba. Ha pedig nem főznénk a karantén ideje alatt, akkor a legváltozatosabb és ízlésünknek legmegfelelőbb készételt is megrendelhetjük a kedvenc éttermeinkből.

Vásárláskor érdemes a kisállatainkkal is számolnunk, nekik is vegyük meg a kedvenc tápjukat, kiegészítőiket, vagy akár az almot is. De ebből is elég, ha tíz napra elegendő tartalékmennyiséget tartunk otthon.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.