Élelmiszergazdaság
Piac
Mi készült a birsalmából?
Immár ötödjére rendezték meg a napokban a birsünnepet Tiszasülyön. A helyi és környező településekről érkezett érdeklődők birsből készült termékekkel ismerkedhettek, és idén is be lehetett nevezni a birsből készült ételek versenyére.
Négy kategóriában – birsből készült házi ételek, birssajt, birslekvár, birspálinka – huszonkilenc terméket versenyeztettek készítőik. A nevezéseket Faragó Mária fogadta, ügyelt, hogy titkos maradjon, melyik finomság kinek a munkája, így az ítészek is garantáltan részrehajlás nélkül, csupán gasztronómiai értékük alapján dönthették el, mely termékeknek ítéljék a győzelmet – írja a szoljon.hu.
fotó: pixabay
A zsűri elnöke ismételten Kovács Zoltán mestercukrász volt, munkáját segítette Géczi Károlyné Ica néni, aki a helyi konyhát vezette sok-sok éven keresztül, valamint Mészáros Katalin, aki jelenleg is a sülyi konyhán dolgozik. Idén három kategóriában már a tiszasülyiek szerezték meg az első helyezést, míg a birsből készült házi ételek készítésében nagykörűi nevező bizonyult a legjobbnak.
Balaton Mária művelődésszervező – a birsünnep megálmodója – elárulta, munkanapra esett az idei rendezvény, így tartottak tőle, hogy kevesebben lesznek, ennek ellenére sokan összegyűltek a művelődési házban, és élvezték a programot.
A birsünneppel is a község egykori birstermelő hagyományait szeretnék feleleveníteni.
Az önkormányzat 2015 őszén hirdette meg először a „Fogadj örökbe, amennyit Birs!” akciót is.
A programban birsfacsemetéket osztottak ki azoknak a lakosoknak, akik vállalták, hogy a kis gyümölcsfákat látható helyre elültetik és gondozzák, hozzájárulva a település arculatának alakításához.
agrotrend.hu / szoljon.hu