Élelmiszergazdaság
Piac
Miért érdemes fahéjat fogyasztanunk?
A fahéj használata már az ősidők óta dívik. Ahogy a neve is mutatja, valóban a fa héjáról van szó: a ceyloni fahéjfa kérgéből készül az ismert fűszer.
Indiából és Srí Lankáról már több mint 2000 éve exportálják, ám annak idején az ára még magas volt. Persze kezdetben nem a konyhában tűnt fel, hanem elsősorban gyógyszerként használták. Legalábbis többek között, az egyiptomiak ugyanis a mumifikálás során alkalmazták – írja az origo.hu.
Fűszer és csodaszer is egyben a fahéj – fotó: pixabay.com
Időszámításunk előtt 500-ban Hippokratész tesz említést a fahéj gyógyhatásairól: fertőtlenít, jótékony az emésztésre, pozitív hatással van a vércukorszintre, emellett külsőleg alkalmazva, pakolást készítve belőle még a bőrt is felfrissíti.
Hillary Cecere regisztrált dietetikus szerint egészségre gyakorolt hatása elsősorban a benne lévő antioxidánsoknak köszönhető. Megjegyzi azonban, hogy nem minden fahéjnak vannak azonos tulajdonságai, ugyanis kétféle létezik: a ceyloni és a kasszia.
Bár az utóbbi megfizethetőbb és népszerűbb, az előbbi biztonságosabb, ami a minőséget illeti. Bár számos kutatás számol be a fahéj pozitív hatásáról, még több vizsgálatra van szükség a témában. Ettől függetlenül boldogan megszórhatjuk vele a süteményünket, ha ki akarjuk használni a benne rejlő lehetőségeket.
Csökkentheti a gyulladást
Egyes kutatások szerint a fahéjban lévő antioxidánsok gyulladásgátló hatásúak. Használhatjuk fájdalom, izomfájdalom és duzzanat esetén is.
Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát
Egy áttekintő tanulmány megállapította, hogy napi 120 milligramm fahéj javítja a rossz koleszterinszintet. Sőt, akik rendszeresen fogyasztanak fahéjat és kurkumát, azoknál a trigliceridek szintje is csökkent. Ezek a vérzsírok fajtái, amelyek elősegítik a vérerek elzáródását.
Csökkentheti a vércukorszintet
A dietetikus szerint a fahéj csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja az inzulinérzékenységet. Ettől függetlenül a fahéjhasználat nem lehet az elsődleges stratégia a vércukorszint szabályozásában, mivel ezen a területen is több kutatásra van szükség.
Alkalmas lehet a fertőzések ellen is
A fahéj antibakteriális hatású, a benne lévő fahéjaldehid, amely a fő alkotórésze, védhet a fertőzések ellen. Mivel antibakteriális hatású, fogszuvasodás és a rossz lehelet kezelésére is használható.
agrotrend.hu / origo.hu