2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Élelmiszergazdaság

2019. augusztus 10. szombat • 09:03

Miért fogyasszunk lila káposztát?

A lila vagy vörös káposzta sötétvöröses, lilás színéről kapta a nevét, amelyet az antocián természetes vegyületnek köszönhet.

Feltevések szerint az ókori Rómából származik, mára azonban világszerte szívesen fogyasztják. Ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint a káposzta vagy a kelbimbó, viszont több tápanyagot és kevesebb kalóriát tartalmaz, ezért ideális zöldség – főleg a fogyni vágyók vagy a számlálós diétákat követők számára - írja az origo.hu.

Érdemes minél több káposztát rendszeresen fogyasztani - fotó: pixabay.com

A lila zöldségben élelmi rostok, jó minőségű szénhidrátok, sok vitamin, kálium és egyéb nélkülözhetetlen ásványi anyagok vannak. Az egyik csodálatos hatása az emésztéshez kapcsolódik: az élelmi rostoknak köszönhetően hatékonyan segíti az emésztési folyamatot. 

A főtt káposzta megakadályozza az emésztési problémák és a székrekedés kialakulását. Az élelmi rostoknak köszönhetően ráadásul tovább tart a teltségérzet.

Magas káliumtartalma miatt hatékonyan szabályozza a vérnyomást. Mivel antioxidánsokban gazdag, a bőrre is jó hatással van: segíthet fiatalon tartani és megakadályozni a ráncok kialakulását. 

Tele van C-vitaminnal is, amiről tudjuk, hogy mennyire fontos a bőr számára. 

A lila káposztában több a C-vitamin, mint a narancsban. Ez, az antioxidánsok és az A-vitamin erősíthetik az immunrendszer működését, segíthetnek kiüríteni a méreganyagokat a testből, ezáltal javíthatják az anyagcserét. 

Sőt, az A-vitamin a látásra is jó hatással van. Plusz a káposzta nyersen fogyasztva hozzájárul a csontok erősítéséhez, az ízületi fájdalmak és gyulladások megelőzéséhez.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.