Hírek

Milliárdokkal az élelmiszer-pazarlás ellen

Felére akarja csökkenteni a kidobott élelmiszerek mennyiségét a német kormány.

Az élelmiszer-hulladék 50 %-os csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.


Egyetlen alma előállításához 60 liter víz szükséges – fotó: Pixabay 

Az élelmiszer-pazarlás elleni nemzeti stratégia szerint

  • a politika,
  • a gazdaság,
  • a tudomány és a civil társadalom

összefogásával lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét.

A politikának elsősorban a szabályok alakításában és a törekvések összefogásában van feladata.

Ezt szolgálja az úgynevezett nemzeti párbeszéd fórum, amelyen a szövetségi hatóságoktól és a tartományi kormányoktól kezdve a termelőkön, feldolgozókon és kereskedőkön át a fogyasztókig valamennyi szereplő részt vesz.

Az egyik főtéma a folyamatok optimalizálása, eljárások kidolgozása, amelyekkel csökkenteni lehet az élelmiszer

  • előállítása,
  • szállítása és felhasználása

során keletkező hulladékot.

További fontos terület a kutatás-fejlesztés és a digitalizáció lehetőségeinek kiaknázása, a többi között "okos" csomagolási technológiák kifejlesztése, amelyek a minőség megőrzésének időtartama mellett a tényleges fogyaszthatóság időtartamát is jelzik.

A szövetségi kormány 16 millió eurót (5,1 milliárd forint) fordít ilyen kutatások finanszírozására.

Szintén kiemelt ügy a lakossági fogyasztók érzékenyítése és felvilágosítása, aminek jelentőségét mutatja, hogy a háztartásokban keletkezik a legtöbb élelmiszer-hulladék, fejenként átlagosan naponta 150 gramm, évente 55 kilogramm, összesen évente 4,4 millió tonna.

– Az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása gazdasági, ökológiai és erkölcsi kötelezettség – emelte ki berlini tájékoztatóján Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági, élelmezésügyi és fogyasztóvédelmi miniszter.

Az ellátási lánc valamennyi eleménél csökkenteni kell a hulladék mennyiségét, és nemcsak azért, mert világszerte 800 millió ember éhezik, hanem azért is, mert az élelmiszer-termelés igen erősen igénybe veszi a természeti erőforrásokat.

Ezt jelzi, hogy egyetlen alma előállításához 60 liter, egy kilogramm sajt előállításához 5 ezer liter víz szükséges.    

– A kidobott élelmiszer mennyiségének megfelezésével viszont évi 6 millió tonnával csökkenne az üvegházhatású gázok szén-dioxidban számolt kibocsátása, ami Németország teljes kibocsátásának 4 %-a – húzta alá a miniszter.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés