Hírek
Milliárdokkal az élelmiszer-pazarlás ellen
Felére akarja csökkenteni a kidobott élelmiszerek mennyiségét a német kormány.
Az élelmiszer-hulladék 50 %-os csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.
Egyetlen alma előállításához 60 liter víz szükséges – fotó: Pixabay
Az élelmiszer-pazarlás elleni nemzeti stratégia szerint
- a politika,
- a gazdaság,
- a tudomány és a civil társadalom
összefogásával lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét.
A politikának elsősorban a szabályok alakításában és a törekvések összefogásában van feladata.
Ezt szolgálja az úgynevezett nemzeti párbeszéd fórum, amelyen a szövetségi hatóságoktól és a tartományi kormányoktól kezdve a termelőkön, feldolgozókon és kereskedőkön át a fogyasztókig valamennyi szereplő részt vesz.
Az egyik főtéma a folyamatok optimalizálása, eljárások kidolgozása, amelyekkel csökkenteni lehet az élelmiszer
- előállítása,
- szállítása és felhasználása
során keletkező hulladékot.
További fontos terület a kutatás-fejlesztés és a digitalizáció lehetőségeinek kiaknázása, a többi között "okos" csomagolási technológiák kifejlesztése, amelyek a minőség megőrzésének időtartama mellett a tényleges fogyaszthatóság időtartamát is jelzik.
A szövetségi kormány 16 millió eurót (5,1 milliárd forint) fordít ilyen kutatások finanszírozására.
Szintén kiemelt ügy a lakossági fogyasztók érzékenyítése és felvilágosítása, aminek jelentőségét mutatja, hogy a háztartásokban keletkezik a legtöbb élelmiszer-hulladék, fejenként átlagosan naponta 150 gramm, évente 55 kilogramm, összesen évente 4,4 millió tonna.
– Az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása gazdasági, ökológiai és erkölcsi kötelezettség – emelte ki berlini tájékoztatóján Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági, élelmezésügyi és fogyasztóvédelmi miniszter.
Az ellátási lánc valamennyi eleménél csökkenteni kell a hulladék mennyiségét, és nemcsak azért, mert világszerte 800 millió ember éhezik, hanem azért is, mert az élelmiszer-termelés igen erősen igénybe veszi a természeti erőforrásokat.
Ezt jelzi, hogy egyetlen alma előállításához 60 liter, egy kilogramm sajt előállításához 5 ezer liter víz szükséges.
– A kidobott élelmiszer mennyiségének megfelezésével viszont évi 6 millió tonnával csökkenne az üvegházhatású gázok szén-dioxidban számolt kibocsátása, ami Németország teljes kibocsátásának 4 %-a – húzta alá a miniszter.
agrotrend.hu / MTI