2021.01.23., szombat , Zelma, Rajmund

Élelmiszergazdaság

2019. július 12. péntek • 12:20

Minden bizonnyal drágul a liszt, így a kenyér is

Nincs kizárva, hogy az alapvető pékáruk, így akár a kenyér ára is emelkedjen, de mindez az idei alapanyagáraktól függ – közölte a Magyar Pékszövetség elnöke.

Septe József szerint nincs jó állapotban az ágazat. Nem állnak jól a pékek, rossz a sütőipar gazdasági helyzete, nagyok a költségtényezők, de kicsi a jövedelmezőség, miközben, automatizálásokra, gyárfelújításokra, logisztikai fejlesztésekre szorulnának - sorolta az InfoRádiónak a pékszövetség elnöke.

Ha drágulni fog a liszt, akkor a kenyér ára is emelkedni fog - fotó: pixabay.com

Az ezekhez szükséges pluszforrások egy részéhez pályázatok útján juthatnak hozzá az ipar képviselői, ismertette, a költségeken viszont már nem tudnak faragni. "Nagyon megnőttek a költségek, mind az energia, mind pedig az alapanyagárak. A költségcsökkentés végére értünk" – húzta alá Septe József.

A szakember továbbá megjegyezte, miután mindenki abban az irányban mozdult el, hogy minőségibb termékeket gyártson minőségibb alapanyagokból, nyilvánvalóan magasabb árakat fognak elszámolni a pékek.

Végezetül megjegyezte, amíg a sütőipar számára legfontosabb alapanyag (vagyis a liszt) ára nem tisztázott, addig csak találgatni tudnak, hogy lesz-e áremelkedés. De nincs kizárva, ismerte el kérdésre válaszolva Septe József. Az áfacsökkentést pedig továbbra is szorgalmazza a szakma részére a Magyar Pékszövetség.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.