2022.08.17., szerda , Jácint

Élelmiszergazdaság

2017. június 08. csütörtök • 15:01

Mindenből jól állunk, nem kell aggódnunk az élelmiszerhiány miatt

Kiegyensúlyozott az alapvető termények nemzetközi piaca, búza és kukorica bőségesen áll rendelkezésre, miközben az olajosmag-termesztés újra erőre kapott. A FAO előrejelzése pozitív képest fest a nemzetközi élelmiszerpiacokról a jövőre nézve is.

A szállítási költségek és az importmennyiség növekedése miatt a globális élelmiszerkivitel értéke meghaladja idén az 1300 milliárd dollárt, ami 10 százalék fölötti növekedést jelent tavalyhoz képest - olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új, kétévente megjelenő előrejelzésében.

A csütörtökön közzétette jelentés szakértői rámutattak, hogy az élelmiszerimport értéke a világ fejletlen térségeiben még nagyobb mértékben emelkedik, mivel nagyobb mennyiségben importálnak húst, cukrot, tejtermékeket és olajos magokat. A hal kivételével minden élelmiszerkategóriában nő az importált áruk teljes értéke.

Eközben megfordult az utóbbi két hónap trendje és az élelmiszerek ára újból emelkedni kezdett májusban: a FAO által számított árindex 2,2 százalékkal 172,6 pontra nőtt az előző havi 168,9 pontról. Tavaly májusban 156,7 ponton állt a mutató, azaz több mint 10 százalékkal drágultak az alapvető élelmiszerek éves összevetésben.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árait veszi figyelembe.

Májusban a cukor kivételével minden alapvető élelmiszer-alapanyag drágult, a legnagyobb mértékben a tejtermékek.

A cukorárindex 2,3 százalékkal 227,9 pontra, 13 havi mélypontra, süllyedt, és 5,2 százalékkal marad alatta a tavaly májusi 240,6 pontnak. A tejtermék árindex havi szinten 5,1 százalékkal 193,0 pontra nőtt, éves összevetésben pedig több mint 51 százalékkal, de így is 30 százalékkal marad el a 2014 februárjában mért csúcsértékhez képest. A gabona árindex 1,4 százalékkal 148,1 pontra emelkedett az áprilisi 146,0 pontról, de 2,9 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 152,5 ponttól. A húsfélék ára enyhén emelkedett májusban, a húsárindex 2,5 ponttal 171,7 pontra nőtt. A növényi olaj- és zsírfélék árindexe 4,7 százalékkal 168,7 pontra ugrott májusban, miután az előző három hónapban rendre csökkent az index.

A FAO előrejelzése pozitív képest fest a nemzetközi élelmiszerpiacokról a jövőre nézve is. Az ellátás zavartalan lesz globálisan, bár helyi szinten lehetnek ettől eltérő folyamatok.

fotó:123rf

A búza világkereskedelmi árában nem várható ingadozás, főleg nem a szezon elején, míg a szemes termények rekordközeli termése garantálja az intenzív versenyt a beszállítók között. Bár valamelyest csökkenhet a globális tartalék rizsből, a kínálat miatt nem kell aggódni.

Az olajnövények termelése hatalmas ugrás előtt áll a 2016-17-es szezonban, főleg a kiemelkedő szójatermés okán. Várhatóan ez a trend folytatódik a 2017-18-as szezonban is, ami az árakra is hatással lesz.

Globálisan nézve a hústermelés már a harmadik egymást követő évben stagnál a kínai piac várható visszaesése miatt, növelve az Egyesült Államokból és Indiából érkező import súlyát.

Az előrejelzések szerint a tejtermelés világszerte 1,4 százalékkal bővül, legerősebben Indiában.

A FAO legfrissebb, Gabonakészletek és -igények gyorsjelentése 2594 millió tonnára becsüli az összesített gabonakibocsátást, fél százalékkal kisebbre az előző évinél. A felhasznált gabona mennyisége eléri a 2584 millió tonnát. A kereslet várhatóan alulmarad a termeléshez képest, így a gabonakészletek a jövő évi szezon végére 703 millió tonnára emelkednek, kis mértékben meghaladva az idei évre jósolt rekordszintet.

A készletekre vonatkozó előjelzések jelentős mozgásokat valószínűsítenek Kínában, ahol a szemes termények jelentősége csökken a búzával és a rizzsel szemben, de általánosságban elmondható, hogy a készletek bőségesek lesznek.

agrotrend.hu / FAO, MTI

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.