2019.08.25., vasárnap , Lajos,Patrícia

Élelmiszergazdaság

2019. április 27. szombat • 14:46

Mindig el kell olvasni a termékcímkét

A címkézésért senki nem rajong, kivéve, ha élelmiszerről van szó – állítja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. A FAO szerint a címkék garanciát nyújtanak arra, hogy tudjuk, mit vásárolunk.

Gyakran felelőtlenül elsiklunk a boltokban az élelmiszerek címkézése mellett – figyelmeztet a FAO kommunikációs munkatársa, Plántek Lea. A címkéken lévő információk ugyanakkor nemcsak könnyebbé, de egészségesebbé is tehetik az életünket, feltüntetik ugyanis rajta a tápanyagértékeket, azt, hogy milyen vitaminok, rostanyagok vannak benne, illetve mennyi kalóriát vagy telített zsírt tartalmaz – hangsúlyozta - írja az infostart.hu.

Érdemes elolvasni minden esetben a termékcímkét - fotó: pixabay.com

De az élelmiszer-allergiásoknak is kimondottan fontos információkkal szolgálnak a címkék. A szakértő kiemelte: a FAO adatai szerint a fejlett országok lakosságának 10-15 százaléka szenved valamilyen ételintoleranciában, -allergiában. És az élelmiszercímkéket már csak a lejárati idő miatt is érdemes tanulmányozni – hangsúlyozta Plántek Lea, a FAO munkatársa.

A gyártók vagy a fogyaszthatóságot tüntetik fel, vagy azt, meddig őrzi meg a termék a minőségét. Utóbbi esetben van még rá esély, hogy a nap lejárta után is alkalmas emberi fogyasztásra.

Az élelmiszercímkék küllemére és tartalmára nemzetközi szabályok vonatkoznak.

agrotrend.hu / infostart.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.