2022.05.25., szerda , Orbán

Élelmiszergazdaság

2021. május 28. péntek • 08:47

Módosult a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló rendelet

A 20/2021. (V. 17.) AM rendelet 15. §-a szerint módosult a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet. A kistermelőkre vonatkozó változás május 22-től hatályos, melyek az alábbiak:

Több paragrafus pontban a „Magyarország területén legfeljebb 40 km” szövegrész helyette a „legfeljebb 40 km” szöveg került be, mivel a jogszabály területi hatálya Magyarország területére terjed ki és hazánk területén érvényes. Meghatározásra került az engedélyezett ideiglenes árusító hely fogalma, mely szerint „olyan időszakos árusító hely, amelynek működését a terület használatára jogosult engedélyezte” - írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A módosítással kibővült a kistermelői tevékenységbe bevonható személyek köre, valamint az értékesítésen túl a termelést és az előállítást is végezheti már a kistermelővel egy háztartásban élő személy, valamint hozzátartozója és alkalmazottja.

A kistermelői élelmiszerek értékesítésének területi korlátozása pedig úgy változott meg, hogy a kistermelő az általa megtermelt alapterméket, élő halat, valamint az alaptermékből általa előállított élelmiszert - saját gazdasága mellett - az ország egész területén értékesítheti a végső fogyasztónak, továbbá kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek, kivéve a sertés, juh, kecske, szarvasmarha, strucc és emu húsát. Ezeket kizárólag saját gazdaságának helyén a végső fogyasztónak, illetve régión belüli, vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva legfeljebb 40 km távolságra lévő kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek értékesítheti.

agrotrend.hu / NAK

 

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.