Élelmiszergazdaság

Piac

Nagy a választék sütőtökből és dióbélből is

Egyre többen keresik a sütőtök és gesztenye mellett az idei termésű friss almát is a piacokon. Azonban a közkedvelt gyümölcs már most, a betakarítás idején is rendkívüli dráguláson ment keresztül az elmúlt hetekben.

A zöldségeseknél és a kofáknál akár 250–300 forintot is elkérnek kilójáért akciósan. Javában tart az almaszüret. A kofák elmondása szerint már azokat a fajtákat szedik a termelők, amelyeket a téli tárolásra készítenek elő – írja a bama.hu.

Egyre közkedveltebb őszi zöldség a sütőtök is – fotó: pixabay.com

Ennek pedig az idei a szélsőséges időjárás az oka. Így a tavalyi almatermésnek közel a felét sikerült csak elérni, amely a tízéves átlagtermésnél közel 25 százalékkal kevesebb.

A megyében több termelő is sokáig reménykedett, hogy jó termése lesz idén is, azonban hamar rá kellett jönniük, hogy a tavaszi fagyok és a júliusi csapadékhiány miatt egyes fajtáknál már a szüret előtt nagy mértékű gyümölcshullás volt.

Ezen felül a tavalyi bőséges termés miatt a fák a nagy termésterhelést követő évben kevesebb gyümölcsöt termeltek. A tavaszi aszály pedig gyengébb virágzást okozott.

Az almán kívül azonban szerencsére több őszi íz közül válogathatunk a piacokon. Hiszen egyre több gesztenyével, dióbéllel, valamint főzőtökkel találkozhatnak a vásárlók.

Dióbélből és gesztenyéből is volt kínálat, pedig még csak most fog csak igazán beindulni a szezonja. Gesztenyét lehet kapni hazai kis szeműből 980 forintért, azonban még kevés a hazai, inkább olasz kapható a kereskedőknél, viszont ehhez csak jóval drágábban, 1490 forintért lehet hozzájutni kilójáért. Ezzel szemben a szőlőből inkább a hazait lehet vásárolni, amit 350 forintért is beszerezhetünk.

Az őszi és téli hónapokban az egyik legolcsóbb és legízletesebb vitaminforrás a sütőtök, hiszen nagyjából húsz dekagramm sült vagy főtt sütőtök a napi A-vitamin-szükségletünk több mint dupláját tartalmazza.

Az A-vitamin pedig elengedhetetlen a látás és a szemek egészségéhez. A zöldségben bőven vannak karotinoidok is, amelyek élénk narancsszínét adják, és amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át.

agrotrend.hu / bama.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés