2020.04.04., szombat , Izidor

Élelmiszergazdaság

2019. március 05. kedd • 10:40

Nagy veszteséget hozhat a sertéspestis

A magyar sertéságazatot a betegség miatt akár 50 milliárd forintos veszteség is érheti, mivel Magyarország nem szállíthat sertéshúst Japánba, Kínába és Dél-Koreába sem.

Az Európai Unió (EU) legnagyobb állategészségügyi kihívásának nevezte az afrikai sertéspestist (ASP) a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, aki szerint.


fotó: Pixabay

A Japánban tárgyaló Budai Gyula közleményében emlékeztetett rá, hogy ez a három ország a magyarországi élelmiszerek Európán kívüli legfontosabb felvevőpiacai között van.

Tavaly Magyarország - első európai országként - megállapodott Japánnal a baromihús-bevitel regionalizációjáról egy járvány esetén.

Ezzel nem az egész ország területéről, csak a járvánnyal fertőzött területről tiltja meg Japán a magyar baromfihús szállítását. Ezt szeretnék a sertéshúsra is kiterjeszteni, később pedig Kínával és Dél-Koreával is hasonló megállapodást szeretnének kötni - tette hozzá.

Hangsúlyozta, január 31. óta Szingapúrral is van regionalizációs együttműködés. Szerinte ez azt mutatja, hogy a magyar hatóságok által a járvány megfékezésére tett lépések nemzetközi szinten is elismertek. Budai Gyula kitért arra is:

a magyar élelmiszeripari termékeknek Európán kívül Japán az első számú piaca, az oda szállított magyar élelmiszeripari termékek 90 %-át a hús és a húskészítmények adják.

A magyarországi kivitel a szigetországba 2017-ben 113 millió dollár volt, az ASP miatt 2018 első 11 hónapjában 43 %-kal, 60 millió dollárra esett vissza - tudatta.

Budai Gyula Japánban többek között a magyar termékek egyik legnagyobb szigetországi forgalmazó cégével és Norio Kumagai japán főállatorvossal is tárgyal, valamint részt vesz a Foodex élelmiszeripari szakkiállítás magyar standjának megnyitóján. A 150 négyzetméteres magyar standon tizennégy vállalat mutatja be termékeit.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.