Hírek

Ne feledkezzenek meg a halról nagyböjt idején!

Magyarországon jelenleg az egy főre eső halfogyasztás csupán 6,4 kg/év.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) a nagyböjti időszakban kampányt tart a halfogyasztás népszerűsítésére – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.


fotó: MA-HAL

A haltermelők országos érdekképviselete fel szeretné hívni az emberek figyelmét, hogy a keresztény kultúrában böjti ételként fogyasztott halnak pozitív élettani hatása van. A halhús

  • könnyen emészthető,
  • magas fehérjetartalmú,
  • vitaminokban gazdag táplálék,

továbbá tartalmaz foszfort,

  • jódot,
  • fluort,
  • szelént,
  • vasat,
  • káliumot és kalciumot,
  • A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamint,

ezenfelül a hal jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát.

A nemzetközi statisztikák is alátámasztják, hogy a nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szívbeteg.

A MA-HAL kiemelt célja, hogy Magyarországon növekedjen az egy főre eső halfogyasztás, ami jelenleg csupán 6,4 kg/év. Ebben lehet segítségre a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program, ami lendületet ad az ágazat fejlődésének.

A fogyasztás növelése érdekében a MA-HAL a nagyböjti időszak alatt – március 6. és április 18. között – Facebook-oldalán minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, amihez kizárólag hazai halat ajánl alapanyagként.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés