Hírek
Ne feledkezzenek meg a halról nagyböjt idején!
Magyarországon jelenleg az egy főre eső halfogyasztás csupán 6,4 kg/év.
A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) a nagyböjti időszakban kampányt tart a halfogyasztás népszerűsítésére – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
fotó: MA-HAL
A haltermelők országos érdekképviselete fel szeretné hívni az emberek figyelmét, hogy a keresztény kultúrában böjti ételként fogyasztott halnak pozitív élettani hatása van. A halhús
- könnyen emészthető,
- magas fehérjetartalmú,
- vitaminokban gazdag táplálék,
továbbá tartalmaz foszfort,
- jódot,
- fluort,
- szelént,
- vasat,
- káliumot és kalciumot,
- A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamint,
ezenfelül a hal jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát.
A nemzetközi statisztikák is alátámasztják, hogy a nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szívbeteg.
A MA-HAL kiemelt célja, hogy Magyarországon növekedjen az egy főre eső halfogyasztás, ami jelenleg csupán 6,4 kg/év. Ebben lehet segítségre a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program, ami lendületet ad az ágazat fejlődésének.
A fogyasztás növelése érdekében a MA-HAL a nagyböjti időszak alatt – március 6. és április 18. között – Facebook-oldalán minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, amihez kizárólag hazai halat ajánl alapanyagként.
agrotrend.hu