FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Élelmiszergazdaság

2018. május 11., péntek • 07:56

Ne féljünk a magyar zöldségektől, de tartsunk az EU-n kívüliektől

Biztonságosak a magyar zöldségek és gyümölcsök. Az unión kívüli országokból érkező termékekkel azonban nem árt óvatosnak lenni, a bizonytalan eredet miatt sokszor azt sem lehet tudni, hogy milyen vegyszerrel kezelték azokat.

Biztonsággal fogyaszthatók a hazai termelésből származó zöldségek és gyümölcsök, a vásárlóknak nem kell növényvédőszer-maradványoktól tartaniuk– derül ki a laboratorium.hu felméréséből.

Suszter Gabriella, a növényvédő szereket is vizsgáló Wessling Hungary Kft. független laboratórium munkatársa a szakportállal közölte: a korábbi vizsgálatok eredményei mind arra mutattak rá, hogy

a magyar piacon kapható zöldségek és gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, a határérték feletti mennyiség pedig csak a vizsgált termékek közel egy százalékban volt mérhető.

Bár az Európai Unió más országaiból származó termékek általában biztonságosnak tekinthetők, egy most zárult ötéves franciaországi felmérés arra mutatott rá, hogy a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott valamilyen növényvédő szert.

A zöldségek 3,5 százalékánál mértek határérték feletti értéket a szakemberek.  - fotó: hirado.hu

A szőlőminták 89, a klementin, a mandarin és a cseresznye 88, a grép­frút 86, az eper, a nektarin és az őszibarack 83 százalékánál találtak növényvédő szert. A zöldségek közül a zeller 85, a fűszernövények 75, a cikória 73 és a saláta 66 százalékában volt jelen valamilyen vegyszer, a legkevésbé érintett pedig a cékla, a spárga, és a kukorica volt. Pánikra azonban nincs ok, ugyanis

a gyümölcsminták mindössze 2,7 százalékánál és a zöldségek 3,5 százalékánál mértek határérték feletti értéket a szakemberek, ami nem jelent komoly egészségügyi veszélyt.

A kockázat csupán abban az esetben lenne magas, ha valaki ugyanabból a permetszert tartalmazó gyümölcsből rendszeresen nagy mennyiséget fogyasztana.

Az EU-n kívülről érkező árukkal azonban nem árt vigyázni.

A nem idényszerűen kapható gyümölcsök esetében leginkább az okozhat problémát, hogy sokszor a származási hely is bizonytalan, így pedig azt sem lehet tudni, hogy milyen növényvédő szereket alkalmaztak a termelés során a gazdálkodók.

Déligyümölcsöket ezért csak megbízható helyen érdemes vásárolni, egy aluljáróban kínált áru eredetét például általában nem egyszerű kideríteni. Mivel a növényvédő szerek jelentős része a növények héján, felületén található, egy alapos mosással eltávolítható róla.

A feldolgozatlan, nyers gyümölcsök, zöldségek kezelésére világszerte körülbelül 1200 növényvédő szert alkalmaznak, ezek közül az EU-ban 800 használata engedélyezett.

agrotrend.hu / laboratorium.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.