2021.01.18., hétfő , Piroska

Élelmiszergazdaság

2020. november 28. szombat • 11:40

Nem drágul karácsonyra a hal

Nem zárnak a haltermelők extra jó évet, közepesnek mondható az idei haltermés – közölte az Index megkeresésére a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). Mint mondták, a termést jelentősen befolyásolják az évre jellemző időjárási anomáliák.

A járvány kitörésekor 1200 tonna halat nem tudtak exportálni, ezt a mennyiséget állami intervencióval kihelyezték a magyarországi közvizekbe - írja az index.hu.

fotó: pixabay.com

A dunántúli völgyzárógátas tavak jó része alig jutott csapadékhoz a száraz tavasz miatt, majd az augusztusi villámárvizek Somogy és Baranya megyében több száz hektáron átszakították a gátakat, így a hal is odalett – mutattak rá.

Ugyanakkor az pozitívum, hogy hosszú és meleg volt a nyár, ami a vizek tápláléktermő képességét erősítette.

"TÖBB HULLÁMBAN IS FELJÖTT A PLANKTON, AMI AZÉRT FONTOS, MERT JAVÍTJA A HALHÚS MINŐSÉGÉT, TÖBB LESZ BENNÜK AZ ESSZENCIÁLIS AMINOSAV, MÉG EGÉSZSÉGESEBBÉ VÁLIK A FOGYASZTÁSUK”

– hangsúlyozták a szakértők.

Nem drágultak a halak

A tavalyi évhez hasonlóan

  • az élő ponty kilogrammonként 1100–1300 forintba;
  • a pontyszelet 2100–2200 forintba;
  • az afrikaiharcsa-filé 3000–3200 forintba;
  • a busatörzs ára pedig kilogrammonként 1200–1400 forintba kerül majd átlagosan karácsonykor.

Kitértek arra is, hogy jól haladnak a halászati munkálatok, 14–15 ezer tonna piaci halat vár a MA-HAL. „Nagyobb a halak átlagsúlya, inkább a 2–3 kilogrammos halak kerülnek a piacra. A süllő kivételével minden édesvízi halból jó a választék, így a folyami harcsából, pontyból, amurból, busából és kárászból is” – sorolták.

A halmennyiség 20–25 százalékát exportálják, 30 százalékát természetes vizekbe helyezik, és horgászzsákmányként kerül a fogyasztókhoz.

Arra a kérdésre, hogy milyen halat vesznek leginkább az ünnepekkor a magyarok, azt válaszolták, hogy hazánkban a hal fogalma összefügg a ponttyal, ami nem is véletlen, hiszen ez az egyetlen olyan halfajunk, amit a középkor előtt honosítottak, „a ponttyal már a prépostságok, püspökségek és egyházi ellátórendszerek is kiemelten foglalkoztak”.

A MA-HAL azt kéri a vásárolóktól, hogy NE HAGYJÁK AZ UTOLSÓ PILLANATRA A HALVÁSÁRLÁST, HISZEN A MÉLYHŰTŐBEN HÓNAPOKIG IS ELÁLL AZ ÉDESVÍZI HAL MINŐSÉGROMLÁS NÉLKÜL.

„Naponta friss jut minden halból, most tessék megvenni a halat, amikor nincsen sorban állás, nincs tülekedés, mindenki megkapja vagy megrendelheti a kedvencét” – közölte a szakmaközi szervezet, amely szeretné eltolni a kereskedelmet abba az irányba, hogy több feldolgozott halat lehessen kapni a boltokban.

fotó: pixabay.com

Vákuum vagy fólia?

„Az alufólia is jó, de legjobb, ha vákuumfóliába tesszük, és úgy tároljuk a mélyhűtőben a halat, hiszen az megszüntet minden bakteriális tevékenységet azáltal, hogy nem kerül bele levegő. Azért is érdemes beletenni valamilyen záró anyagba a húst, mert így nem veszít a víztartalmából, és nem szárad ki. Nemcsak a pontyot, bármilyen más halat is tárolhatunk ilyen módon, tehát az afrikai harcsát is, ami a második legnépszerűbb halfajta Magyarországon” – tanácsolta a MA-HAL.

Tízből kilenc ember étrendje tartalmaz halat, ugyanakkor csupán 22 százalékuk fogyaszt hetente többször ilyen típusú ételt – ez már a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által készített felmérésből derül ki. A kutatásban nem csupán a halfogyasztási szokásokra tértek ki, de a halkészítmények felhasználására is. A válaszadók közel háromnegyede tisztában van azzal, hogy a halban található szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat akár halpástétommal is be tudják vinni a szervezetbe.

A VILÁGON AZ EGY FŐRE JUTÓ ÉVES HALFOGYASZTÁS 20 KILOGRAMM, EURÓPÁBAN 18 KILOGRAMM, MAGYARORSZÁGON MINDÖSSZE 6,5 KILOGRAMM.

A halkészítmények vásárlásánál az egyik legfontosabb érv az íz mellett a minőség, ez a válaszadók több mint felének elsődleges szempont volt. Csak ezután jött az ár, közel 22 százalékkal, és a termékek eredete, származása, amely a kitöltők közel 13 százalékának a legmeghatározóbb tényező a vásárlás során. 

agrotrend.hu / index.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.