2019.03.27., szerda , Hajnalka

Élelmiszergazdaság

2018. december 11. kedd • 10:55

Nem életszerűek a termelői piacokra vonatkozó jogszabályok

„Helyi termelői piac tájékoztató fórum" címmel tartott rendezvényt Dunaharasztiban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Igazgatósága december 4-én. A fórumon jelenlévők véleménye szerint a jogszabályok nem életszerűek, sokszor nehezen értelmezhetők a gyakorlatban.

 

„Helyi termelői piac tájékoztató fórum" címmel tartott rendezvényt Dunaharasztiban a NAK - Kép: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A rendezvényen a helyi termelői piacokkal és a termelőkkel kapcsolatos adózási, jogszabályi, élelmiszerbiztonsági témákat érintették az előadónak felkért szakértők, emellett a piacüzemeltetéssel kapcsolatos jó gyakorlatokról is szó volt. Nagy számmal jelentek meg a fórumon a termelői piacok üzemeltetői, és jelen voltak termelők, szaktanácsadók és más érdeklődők is.

A NAV főosztályvezetője, Dr. Venczák Attila az ellenőrzések tapasztalatairól számolt be. Kifejtette, hogy a kistermelők esetében a helyszíni ellenőrzések során megállapított szabálytalanságok leginkább az ismeretek hiányából adódnak. Deák Ferenc, az Agrárminisztérium főosztályvezető-helyettese a kistermelői jogszabályokról beszélt, valamint azt is jelezte, hogy a jövőben várható a kistermelői rendelet módosítása, amelyben számítanak a kamara és a tagsága részéről érkező véleményekre, javaslatokra.

Dr. Dóczy Katalin, a NÉBIH osztályvezetője a termelői piacok üzemeltetéséről, a szükséges nyilvántartásokról és a piacok higiéniai feltételeiről tartott előadást. Szabadkai Andreától, a Kislépték Egyesület elnökétől nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat, példákat hallhattunk.

Szabó Dorottya, az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos munkatársa a termelői piacokról végzett kutatásának az eredményeit mutatta be számunkra. Egyúttal felvezetve a rendezvény zárópontját, a nyilvános fórumbeszélgetést. Ezen számos igény felmerült, amelyekkel a jövőben a kistermelői, illetve piacszabályozást ki lehetne bővíteni, és szó volt az online értékesítés, a közös termelői pontok, valamint a kistermelői rendelet 40 km-es szabályának kérdésköréről is.

Ugyanakkor felszínre kerültek a piacüzemeltetéssel és a termelői értékesítéssel kapcsolatos nehézségek is. Legtöbb felvetés a jogszabályokkal, azok értelmezésével kapcsolatban merült fel. A jelenlévők véleménye szerint a jogszabályok nem életszerűek, sokszor nehezen értelmezhetők a gyakorlatban. Sok esetben tapasztalható, hogy az üzemeltetői felelősségi körök és az adminisztrációs kötelezettségek nem világosak, nem ismerik azokat a résztvevők.

Nagyon pozitív volt a tájékoztató esemény fogadtatása, az is kiderült, hogy nagy az információ hiány, és igény van a hasonló témájú rendezvényekre. A jövő évben a kamara vidékfejlesztési és szaktanácsadási igazgatósága megyei, regionális szinten is tervez hasonló gyakorlati fórumokat azért, hogy még több szervező és termelő részvétele váljon lehetővé.

Az előadások itt érhetők el (7.12 MB).

agrotrend.hu / Tószegi-Faggyas Katalin, Szalai Mihály – NAK

Árutőzsde
Nyersanyag-figyelő
Kőolaj-figyelő
Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség
Fókuszban
Jakab István: Minden törvényes eszközt be fogunk vetni a Penny ellen!

Jakab István: Minden törvényes eszközt be fogunk vetni a Penny ellen!

Március 26-án, kedden reggel 8 órától tüntetést rendeztek

Akciós hathengeres, 140 LE-s Massey Ferguson 7714 S!

Akciós hathengeres, 140 LE-s Massey Ferguson 7714 S!

6.6 literes erőforrás, egyszerű sebességváltó, hosszú tengelytáv ...

BactoFil® + KITEStart® – technológia, amelytől a kukorica csőre tölt!

BactoFil® + KITEStart® – technológia, amelytől a kukorica csőre tölt!

Az AGRO.bio az elmúlt években a Demo Farm Projekt

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.