2022.09.29., csütörtök , Mihály

Élelmiszergazdaság

2022. május 11. szerda • 16:39

Nem használnak vegyszereket a nyárádi gazdaságban

A nyárádi gazdaság évek óta friss, vegyszermentes helyi termékekkel látja el a lakosságot, valamint a gyermek- és szociális étkeztetést biztosító konyhát. Ezekhez a termékekhez a márciustól működő, pályázati forrásból kialakított piac és vegyesbolt révén a környéken élők, illetve az átutazók is hozzájuthatnak.

Sokan érkeznek többek között Mihályházáról, Nemesszalókról, de az átmenő forgalom miatt vannak pápai, celldömölki vásárlók is. Pajak Károlytól, Nyárád polgármesterétől megtudtuk, évente mintegy hatezer húscsirkét, 30 húsmarhát, 80 sertést, 12 ezer tojást, továbbá több tonna paprikát, paradicsomot, zöldséget és burgonyát állítanak elő.

A zöldségek a lehető legrövidebb úton jutnak el a vásárlókhoz: a vegyesbolttól mintegy 20 méterre található egy 400, illetve egy 200 négyzetméteres fóliasátor, ahol már folyamatosan lehet szedni vegyszermentes retket, salátát, zöldhagymát, melyek mellé hamarosan érkezik a paprika és a paradicsom is. Egy kisebb fóliasátorban és szabadföldön epret termesztenek.

Amellett, hogy a Bitva Vegyesboltban minden kapható, ami a hagyományos kisboltokban, és elérhetők a szezoná­lis helyi zöldségek, gyümölcsök, a környező települések szociális szövetkezeteinek, őstermelőinek a termékeit is értékesítik. Többek között megtalálhatók itt a somlószőlősi pékáruk, a rábaszentmihályi száraztészták és füstölt áruk, a lovászpatonai savanyúságok is.

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Pajak Károly rámutatott, Nyárádon is készítenek savanyúságokat saját zöldségből, most nagyon népszerű a reteksaláta. A készlet erejéig nyárádi tojás is kapható, mely a nap végére rendre elfogy. – Most már sokkal nagyobb a bizalom a szociális szövetkezetek, a saját termékek iránt. Az emberek pedig tudják, ha helyi terméket vásárolnak, az jó pár embernek munkahelyet ad Nyárádon – tette hozzá.

Mint mondta, a nyárádi szociális szövetkezet hét embert foglalkoztat, akik nemcsak a helyi gazdaságban dolgoznak, hanem zöldterület-karbantartást, tereprendezést is végeznek, valamint tíz embert alkalmaznak a Start mintaprogram keretein belül, emellett nyaranta diákok is bekapcsolódnak a munkába. A dolgos kezekre pedig szükség van, hiszen több hektáron termesztenek szabadföldi növényeket, többek között csemegekukoricát, zöldséget, sárgarépát, hagymát, illetve nagy terület jut a burgonyának.

Emellett szántóföldi növényekkel, takarmánykukoricával, valamint szálas takarmánnyal is foglalkoznak. Sertést saját célra tartanak, füstölt árut készítenek belőle, illetve a konyha használja fel a sertéshúst. A húsmarhák száma szépen gyarapodik, évente mintegy harminc borjú születik. A közelmúltban vágtak le több mint 1500 csirkét, emellett közel 500 szabadtartású tojótyúkot gondoznak. Van néhány birkájuk és libájuk is, ők elsősorban „fűnyírási” feladatokat látnak el.

Pajak Károly elmondta, havi rendszerességgel szeretnének piacot tartani, emellett ünnepekkor – mint például pünkösdkor – kirakodóvásárt is szerveznének, egész napos programokkal. A tervezett fejlesztésekkel kapcsolatban a polgármester elárulta, a későbbiekben bővítenék a bolt szolgáltatásainak sorát.

Hozzátette, eredményesen pályáztak külterületi út felújítására, valamint megújul a művelődési ház, az orvosi szolgálati lakás, járdát építenek, illetve az egyház pályázata is pozitív elbírálást nyert a katolikus templom megújítására. Pajak Károly megjegyezte, emellett bölcsőde kialakítására is adtak be pályázatot.

agrotrend.hu / VEOL

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.