Élelmiszergazdaság
Piac
Német vezetéssel veszik fel a harcot az élelmiszer-hamisítás ellen
Új műszaki bizottság jött létre a megbízhatóbb élelmiszerek érdekében.
Az Európai Szabványügyi Bizottság (European Committee for Standardization, CEN) jóváhagyta, hogy német vezetéssel egy új műszaki bizottság alakuljon meg, CEN/TC 460 "Élelmiszer-hamisítás” címmel – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
fotó: Pixabay
Az első ülésüket 2019 közepén tervezik megtartani, amelyen a CEN/TC 275 "Élelmiszer-vizsgálatok. Horizontális módszerek" német titkárság is képviselteti magát az információcsere biztosítása érdekében és a kölcsönös érdeklődés miatt. Az új műszaki bizottság (Technical Committee, TC) alkalmazási területei között található
- a validált analitikai módszerek szabványosítása az élelmiszer-hamisítás kimutatására és szükség esetén mennyiségi vizsgálatára,
- illetve az élelmiszer-hamisítás kimutatásának horizontális és vertikális módszereivel.
Azok a hamisításra vonatkozó vertikális módszerek, amelyekkel már más CEN/TC-k, például
- a gabonafélékkel,
- zsírokat és olajokkal,
- kakaóval,
- tejtermékkört felölelőkkel
foglalkoznak, nem tartoznak bele ebbe az alkalmazási területbe.
A vertikális módszerekkel foglalkozó CEN/TC-k által lefedett specifikus mátrixokra – azaz gabonafélék, zsírok és olajok, kakaó, tej – vonatkozó új módszerek azonban csak az új "Élelmiszer-hamisítás" műszaki bizottság munkaprogramjában fognak szerepelni.
További részletekről a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) oldalán olvashat.
agrotrend.hu