Élelmiszergazdaság

Piac

Nemzeti szabványok augusztus 1-től 

A nemzetgazdaság szereplőinek a piacképességhez szükséges korszerű műszaki ismeretekkel való ellátásának érdekében, a Magyarország által kötött nemzetközi megállapodásokban vállalt, szabványosításra vonatkozó kötelezettségek végrehajtását, a nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény szabályozza.

A nemzeti szabványosítás célja, hogy elősegítse:

·    az általános és ismételten alkalmazható eljárások, műszaki megoldások közrebocsátásával a termelés korszerűsítését, a szolgáltatások színvonalának javítását,

·    a nemzetgazdasági igények érvényesítését a nemzetközi és az európai szabványosítási tevékenységben,

·    a kereskedelem műszaki akadályainak elhárítását,

·    a műszaki fejlesztés eredményeinek széles körű bevezetését,

·    az élet, az egészség, a környezet, a vagyon, a fogyasztói érdekek védelmét és a biztonságot,

·    a megfelelőségtanúsítás követelményrendszerének kialakítását,

·    a hazai termékek és szolgáltatások nemzetközi elismertetését.

A Magyar Szabványügyi Testület honlapján 2017. augusztus 1-jén az alábbi nemzeti szabványok jelentek meg:

MSZ EN 16858:2017

Élelmiszerek. A melamin és a cianursav meghatározása élelmiszerekben folyadékkromatográfiával és tandemtömegspektrometriával (LC-MS/MS) 

MSZ EN 16943:2017

Élelmiszerek. A kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, kén és cink meghatározása ICPOES-sel 

MSZ EN 16923:2017

Élelmiszerek. A T-2 toxin és a HT-2 toxin meghatározása gabonafélékben, valamint csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt gabonatermékekben, SPE-tisztítást követő LC-MS/MS-sel    

MSZ EN 16852:2017

Élelmiszerek. Az etil-karbamát meghatározása csonthéjas gyümölcsökből készült szeszes italokból, gyümölcstörkölyből és más szeszes italokból. GC-MS módszer    

MSZ EN 16857:2017

Élelmiszerek. A benzol meghatározása üdítőitalokból, egyéb italokból és zöldségalapú bébiételekből gőztéranalízises gázkromatográfiás tömegspektrometriával (HSGC-MS)    

MSZ EN 16924:2017

Élelmiszerek. A zearalenon meghatározása növényi étolajokból LC-FLD-vel vagy LC-MS/MS-sel 

MSZ EN ISO 3656:2011/A1:2017

Állati és növényi zsírok és olajok. Specifikus UV-extinkcióként kifejezett ultraibolya-abszorbancia meghatározása. 1. módosítás (ISO 3656:2011/Amd 1:2017)       

MSZ EN ISO 11136:2017

Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató a kedveltségi vizsgálatok levezetésére ellenőrzött területen, fogyasztókkal (ISO 11136:2014)   

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés