2021.05.11., kedd , Ferenc

Élelmiszergazdaság

2020. július 10. péntek • 09:56

Nő a hazai alapanyagok aránya közétkeztetésben

A magyar mezőgazdaságot és az élelmiszeripari vállalkozásokat segítő intézkedésekről tárgyalt a gazdaságvédelmi operatív törzs a mai ülésén – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. Ezzel bővülhet a magyar, illetve a helyi termékek piaca, az új megrendelések segíthetik a magyar termelők beruházásainak emelkedését is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei szerint egy új élelmiszerlánc-biztonsági adatközpont létrehozása egyszerűsítené a termékek nyomon követését, segítene a vállalkozásoknak az adminisztrációban és a gazdaság fehérítéséhez is hozzájárulna - írta meg a Magyar Nemzet. Hangsúlyt kaptak az öntözött mezőgazdasági területek arányának emelésével kapcsolatos szabályozási teendők is.

Felmerült többek között az is, hogy a szakhatósági hozzájárulás érvényességi idejét öt évről határozatlan időre lehetne meghosszabbítani. Az intézkedések azért szükségesek, mert a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart is súlyosan érintette a járvány okozta visszaesés.

Fotó: MTI

A pénzügyminiszter kiemelte: tárgyaltak a közbeszerzési eljárások egyszerűsítéséről is. Az uniós és hazai szabályozás, valamint a közbeszerzéseket ellenőrző intézményrendszer racionalizálása azt célozza, hogy a vállalkozásoknak könnyebbé váljon az eljárásokon való részvétel.

Varga Mihály példaként említette a mobilapplikáción keresztül történő ajánlattételt, az eljárási határidők rövidítését, illetve a központi beszerzőszervezetek közötti hatásköri átfedések megszüntetését.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.