2021.04.11., vasárnap , Leó, Szaniszló

Élelmiszergazdaság

2019. július 19. péntek • 09:27

Nő az ehető rovarok piaca

A legnagyobb élelmiszercégek is érdekeltté válhatnak, hamarosan megszokottá válhat a rovarburger.

A Barclays elemzői szerint nő a szerepe a helyettesítő termékeknek, ám a növényi alapanyagok helyett a rovarok kapnak nagyobb szerepet. Becslések szerint az eheteő rovarok piaca meredek növekedéssel 2030-ra elérheti a 8 milliárd dollárt, noha idén még csupán kevesebb mint 1 milliárdos a globális piac mérete - írja a businessinsider.


fotó: Reuters/Charles Platiau

Ahogy a világ népessége sgyre nő és a trendek dinamikusan változna, úgy növekszik meg a rovr eredetű protein használata is.

Az elemzés szerint nem kizárt, hogy a trendre már korán felfigyelhetnek olyan hatalmas, a globális élelmiszerpiacot befolyásoló cégek is, mint a  Nestlé vagy a PepsiCo vagy akár a McDonald's.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet már többször jelezte, a rovar alapú fehérjék fogyasztása sokkal fenntarthatóbb, mint a hagyományos húsevés, a szervezet ennek támogatására többször is felszólalt 2003 óta.

Manapság 130 országban nagyjából 2 milliárd ember körében elterjedt a rovarok fogyasztása.

A Barclays azonban jelezte, egyelőre még várni kell az ehető rovarok nyugati áttörésére.

Bár a mostani legfiatalabb fogyasztói generáció döntéseiben meghatározó szempont a fenntarthatóság, az ő körükben is tapasztalható egyfajta kulturális ellenállás, idegenkedés a rovarevés trendjével szemben.


fotó: AFP/BSIP/Alice S.

Számos Európai és Észak-Amerikai cég jelent meg a piacon ehető rovarokból készült termékekkel és néhány étteremben is kibróbálhatóak rovar alapanyagokból készült ételek. Jelenleg körülbelül ahhoz hasonlít ezeknek a termékeknek a kereslete és elfogadottsága, mint mikor legelőször megjelent a nyugati gasztronómiában a sushi.

Ha az éttermekben és a szupermarketekben állandóan elérhetővé válnak a rovarfehérje alapú termékek, akkor hamarosan az ismert nagy élelmiszerelőállító cégek profiljába is be fog kerülni.

A Nestlé például már jelezte, a kutatás-fejlesztési részlegnél folyamatosan foglalkoznak az ehető rovarok kérdésével, és idén már piacra is dobtak egy olyan kutyaeledelt, amely tücsköt tartalmaz.

agrotrend.hu /  Businessinsider

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.