2020.02.18., kedd , Bernadett

Élelmiszergazdaság

2019. augusztus 15. csütörtök • 11:06

Nyomás nehezedik a szőlőfelvásárlási árakra

Bár – a zöld­szüret következtében – az elmúlt évinél kisebb lesz a szőlőtermés, a felvásárlók alacsony árakat hirdettek meg, és a pillanatnyi helyzet szerint kisebb mennyiséget vennének át.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) várakozásai szerint 4,5-4,8 millió mázsa körüli lesz az idei szőlőtermés. A tavalyi magas hozamok után felhalmozódott, jókora hazai és európai borkészletek miatt meghirdetett zöldszüret a HNT becslése szerint elméletileg 440 ezer mázsával csökkentette a borszőlőtermést, azzal együtt is, hogy az eredetileg közöltnél végül kisebb területen szedték le az éretlen fürtöket a szőlőtermelők - írja a Világgazdaság.

Csökkent a borszőlőtermés és a felvásárlók ajánlatai is lejjebb mentek - fotó: pixabay.com

A HNT korábbi tájékoztatása szerint ugyanis mintegy 5200 hektárra nyújtottak be zöldszüreti támogatási kérelmet a szőlőtermelők a határidőként megadott június 11-ig a Magyar Államkincstárnak.

Végül azonban csupán 3500 hektárról nyilatkoztak úgy, hogy a megjelölt időszakban, vagyis június 24. és július 10. között valóban le is szedték a fürtöket – közölték a Világgazdaság kérdésére a borágazati köztestületnél.

A munkák elvégzésének ellenőrzésénél pedig az volt a tapasztalat, hogy – ahhoz képest különösen, hogy először hirdettek meg zöldszüreti támogatást – viszonylag kevés volt a kifogásolható támogatási igény.

A HNT az idén nem közölt előrejelzéseket a borszőlő átlagáráról, ezt az elmúlt évben például borvidéki bontásban, az egyes fajtakörökre vonatkoztatva adta meg. Ennek elmaradását éppen a zöldszürettel indokolja a köztestület, tekintve, hogy annak hatásai nem voltak ismertek az előrejelzés tervezett közzétételének idején.

A szőlőtermelők körében nagy felzúdulást keltett néhány felvásárló ajánlata.

A HNT idén augusztus 1-jére hozta előre a nyilvános ajánlattétel határidejét, de már 2-án közleményt adott ki arról, hogy a felvásárlói felhívások között olyan is volt, amelyik versenyjogilag megkérdőjelezhető, mivel kirívóan alacsony árakat jelöl meg, amelyeket szakértők szerint a piaci helyzet nem indokol, és a HNT az ajánlatot szakmailag sem tartja megfelelőnek.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.