Élelmiszergazdaság

Piac

A gluténmentes gyártókat díjazza a NAK

Gluténmentes termelők, élelmiszergyártók csatlakoztak a Magyarok Kenyere programhoz segítő szándékkal, felhívva a figyelmet az egészségügyi okokból nehézséget szenvedők egyre szélesedő csoportjára, egyben reményt, segítséget adva számukra egy sokszor kiemelt anyagi terhet jelentő gluténmentes diéta betartásához. Az együttműködés egyik fontos állomása az első hazai gluténmentes kenyér és péksütemény verseny, melynek a díjátadójára október 17-én a NAK Központjában kerül sor.

Október 16-a a Kenyér Világnapja, melynek célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének, a kenyérnek a jelentőségét. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy a felhívjuk a figyelmet a gazdálkodók, a malmok és a pékek áldozatos munkájára, akik évek óta kiemelt résztvevői a Magyarok Kenyere Programnak is.

Idén még különlegesebb formában ünnepeljük a kenyeret: szeretnénk felhívni a figyelmet a gluténérzékenységben szenvedőkre és egyben azon hazai gyártókra és élelmiszeripari fejlesztésekre, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy megkönnyítsék a cöliákiások mindennapjait. Ennek a szakmai összefogásnak az egyik eredményeként első alkalommal hirdettük meg az “Év gluténmentes kenyere és péksüteménye” versenyt azzal a céllal, hogy megvizsgálja és megmutassa a hazai gyártásban elérhető, kiváló minőségű termékeket. A verseny egyrészt bemutatkozási lehetőséget biztosít a gyártók számára, a bírálat pedig a fogyasztóknak is egyfajta útmutatás, hogy a jelenlegi termékkínálat közül megtalálják a legmagasabb minőségű termékeket.

Gluténmentes kenyeret, pékárut sütni igazi szakmai kihívás, mert a glutén hiánya megnehezíti a gyártást, illetve némiképp rontja a kenyér és péksütemény ízértékét is, ezért aki ebben az iparágban van, az a mindennapjait is innovációval tölti. Mára már nagy a verseny a gyártók között, szélesedik a termékkínálat, ennek pedig remélhetőleg a haszonélvezői a fogyasztók.

Fotó: wikimedia

A meghirdetett termékversenyre olyan cégek nevezhettek, akik legalább 2 lezárt üzleti évvel rendelkeztek és amelyek garantáltan olyan üzemmel rendelkeznek, amelyekben HACCP- vagy más (pl. BRCGS, IFS, AOECS Standard) minőségirányítási rendszerek működtetésével biztosítják a glutén kereszt-kontakt megelőzését.

Az első gluténmentes kenyér és péksütemény versenyre összesen 14 cég több, mint 50 terméke regisztrált sikerrel. A regisztráció pedig azt is jelentette, hogy a gluténmentes termékek – laborvizsgálattal alátámasztva – megfeleltek a 1169/2011/EU és a 828/2014/EU rendeletek követelményeinek.

A termékek zsűrizésére 2022. október 5-én a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában került sor. A szakmai bírálat közel 4 órán át tartott, a termékeket neves szakemberek és a cöliákiában is érintett ágazati szereplők bírálták.

Zsűri tagjai voltak:
⁃ Dr. Felkai Beáta, Agrárminisztérium helyettes államtitkár
⁃ Galicz István, Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola gyakorlati oktatói vezető
⁃ Nardai Anita, Magyar Pékek Fejedelmi Rendje Rendfője, Pékszövetség elnökségi tag
⁃ Gyenge Katalin, pékmester, Biscuits Kft. mentes termékek tulajdonosa, Pékszövetség elnökségi tag
⁃ Dr. Lukács Kitti, Lisztérzékenyek Érdekképviselete Országos Egyesülete főtitkára
⁃ Bíró Eszter, Bálint Analitika munkatársa

A bírálatnál elsődleges szempont volt a gluténmentesség igazolása, ezen kívül az érzékszervi, súly és innovációs szempontok alapján született meg hosszas tanácskozás után az eredmény. Végeredményként a két meghirdetett kategóriában megszületett a három helyezés, ezen kívül a zsűri meghirdetett egy innovációs különdíjat is. A „2022. év gluténmentes kenyere”, a „2022. év gluténmentes péksüteménye” és az innovációs különdíj kihirdetésére, illetve a díjak ünnepélyes átadására 2022. október 17-én 10.00-tól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara központi székházának dísztermében kerül sor. A fődíjakat Jakab István a Magyar Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke és Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke adják át.

A díjátadó rendezvény meghívója itt érhető el. 

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook