2022.12.09., péntek , Natália

Élelmiszergazdaság

2022. augusztus 25. csütörtök • 13:29

Olaszország: nehéz helyzetben a paradicsom-feldolgozó ágazat

Az egekbe szökő energia- és egyéb inputanyagárak mellett spekulációt is sejtenek a háttérben az olasz paradicsom-feldolgozók.

Az Olasz Zöldségfeldolgozók Egyesületének (ANICAV, Associazione Nazionale Industriali Conserve Alimentari Vegetali) elnöke, Giovanni de Angelis szerint katasztrofális, még a médiában tálaltnál is sokkal kedvezőtlenebb viszonyok jellemzik a paradicsom-feldolgozók idei szezonját.


Fotó: Erich Bauer / Pixabay

„Elsőként az energiaárak megugrása szúr szemet. Már a dízel drágulása is kemény csapás volt, ami jelentősen megemelte a szállítási költségeket, de a legnagyobb gondot az üzemeinkben alkalmazott metán árának tízszeres, igen, 10-szeres növekedése okozza. És akkor még nem beszéltem a konzerveinkhez szükséges acél, az üveg, a papír, valamint a címkéinkhez használt festékek, a kartonok, a műanyagok, és a másodlagos csomagoláshoz nélkülözhetetlen fa raklapok árának növekedéséről. Minden kategóriában két számjegyű növekedéssel szembesülünk az idén.

Feltétlenül szükséges lépéseket tenni ennek a veszélyes spirálnak a megfékezésére annak érdekében, hogy megvédhessük vállalkozásainkat. A nemrégiben bevezetett adójóváírás jó, de nem elégséges intézkedés. Nagyjából egy 45-60 napos csúcsidőszakban termelünk minden évben, egyszerűen lehetetlen ilyen áremelkedésre felkészülni, ráadásul nyilvánvaló nehézségekbe ütközne, hogy a terheket a kiskereskedőkre hárítsuk át.

Ha ez még nem lenne elég, olyan spekulációs nyomást is látok, ami egészen megdöbbentő, és amelynek levét majd a fogyasztó ihatja meg. Egyszerűen nem, értem, hogyan lehetséges az, hogy a kemény aszály sújtotta Észak-Olaszország hogyan képes tartani magát a 108 euró/tonnás ármegállapodáshoz, miközben Közép- és Dél-Olaszországban a 130 euró/tonnás referenciaár ellenére napról-napra újabb emeléseket követelnek a beszállítók. Mindez elfogadhatatlan!”

agrotrend.hu / FruitVeB

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.