2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Élelmiszergazdaság

2023. január 24. kedd • 08:21

Olcsóbb lesz egy alapvető élelmiszer

Megindultak a gabonaszállítások Ukrajnából, ennek köszönhetően pedig csökken a búza ára idehaza. A Gabonaszövetség tagozati elnöke az RTL Híradójának arról beszélt, hogy emiatt öt százalékkal csökkentik a liszt árát februártól.

A KSH adatai szerint már múlt hónapban átlag 900 forintot kértek egy kiló fehér kenyérért, kétszer annyit, mint egy évvel korábban – idézi fel az RTL, a csatorna szerint azonban a következő hetekben fordulat várható - írta meg az Index.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a búza ára akár öt százalékkal is csökkenhet februárban. De ahogy a búza ára megy lefelé, és sajnos úgy néz ki, hogy továbbra is csökken a búza ára, ezt követi általában a liszt árának csökkenése is – mondta a csatornának a szakember.

A híradóból azonban kiderül, hogy a feldolgozók és a termelők panaszkodnak, ugyanis szerintük már a gazdaságok 10 százaléka fizetési nehézségekkel küzd, mert hetek óta esik a búza ára, mióta megindult a gabonaszállítás a háború által sújtott Ukrajnából. A magyar termelés árát pedig jelentősen, mintegy harmadával nyomta le az ukrán gabona.

Fotó: wikimedia

Csökken a kereslet a magyar áru iránt

Korábban a sajtóban megjelent hírek szerint a lengyel, a cseh, a román, a bolgár és a magyar agrárminiszterek megállapodtak, hogy a januári brüsszeli agrártanácson az ugrásszerűen megnövekedett ukrán gabonaimportra tekintettel a belső piac stabilizálását célzó intézkedések megtételére szólítják fel az Európai Bizottságot – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Az Agrárminisztérium szerint a magyar tárcavezető a berlini Nemzetközi Zöld Hét keretében folytatott egyeztetést több uniós agrárminiszterrel az Európai Unióban kialakult agrárpiaci helyzetről. Hozzátették, az egyeztetés fő oka, hogy az elmúlt hónapokban az ukrán kikötők részleges újranyitása ellenére Ukrajna gabona- és olajosmagexportja jelentősen megnövekedett Magyarország és a többi, Ukrajnával szomszédos EU-tagállam irányába, komoly piaci zavarokat okozva ezekben az országokban.

A nagy nemzetközi gabonakereskedő cégek most ukrán terményt szállítanak a magyar gabona hagyományos uniós és unión kívüli exportpiacaira is, ami érdemben csökkentette a keresletet a hazai termelők áruja iránt.

Az Ukrajna felől az unióba tengeren és szárazföldön érkező jelentős mennyiségű import leszorítja a termelői árakat is a magas inputköltségek ellenére, tartós jelenléte pedig komoly problémákat okozna Európa gabona- és olajosnövény-termelő országaiban. E negatív folyamatok megelőzése érdekében kell áttekinteni a kialakult piaci viszonyokat és megfelelő uniós intézkedéseket hozni – mondta az agrárminiszter a találkozón a közlemény szerint. Célunk elsősorban a hazai és az európai gazdák védelme, az EU belső piaci egyensúlyának megőrzése, tiszteletben tartva az ukrán áruk világpiacra jutását segítő uniós intézkedéseket is – hangsúlyozta a közleményben a miniszter.

agrotrend.hu / Index

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.