2023.06.01., csütörtök , Tünde

Élelmiszergazdaság

2016. november 11. péntek • 14:50

Oltalom alatt és eredetvédelem előtt – mi vár a vadkörtére?

Folyamatban van a nagykunsági szilva- és a birspálinka eredetvédelme - jelentette be a földművelésügyi miniszter pénteken Tiszaföldváron, az agrártárca által rendezett III. Pálinkakóstoló Nap ünnepélyes megnyitóján.

Fazekas Sándor a Szicsek Pálinkafőzdében tartott rendezvényen hangsúlyozta: a pálinka "nemzeti ital", a világ 76 országába jut el. Hozzátette: Tiszaföldvár igazi gyümölcs-és szőlőtermő település és a Szicsek Pálinkafőzde azon helyek egyike, ahonnan a magyar pálinka megújítása mintegy húsz évvel ezelőtt elindult.

Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: Magyarországon egyes földrajzi területek kiemelkedően alkalmasak bizonyos gyümölcsfajták termesztésére, és ezeken a tájakon évszázadok óta kiváló minőségű pálinkát is főznek. A minisztérium arra törekszik, hogy minél teljesebbé tegye Magyarország pálinkatérképét, felkarolja az adott régióra jellemző pálinkákat. Hozzátette: a szeptember végén hazai oltalomban részesült nagykunsági szilva-illetve birspálinka - amelyek európai uniós eredetvédelme megindult - után, a vasi vadkörtepálinkát tervezik hazai oltalom alá vonni. Megjegyezte: idén az első fél évben 1,8 millió liter 50 fokos pálinkának megfelelő párlat készült Magyarországon.

Szicsek János kérdésre elmondta: az 50 alkalmazottat foglalkoztató családi vállalkozás idei nettó árbevétele csaknem 600 millió forint volt. Hozzátette: 11 országba exportálnak pálinkát, a prémiumkategóriás termékek körében a magyar export mintegy ötven százaléka a Szicsek-főzdéből származik.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.