Élelmiszergazdaság
Piac
Óriási a kereslet a növényi alapú műhús iránt
Egyre több diszkont veszi fel kínálatába az állati eredetű húsok kiváltására szolgáló, növényi fehérjékből előállított innovatív alternatív készítményeket.
A hazai szervezetek szerint ma még Nyugat-Európában is luxuscikk a vegánhús, ugyanakkor középtávon, pár év múlva valós versenytársa lehet a hagyományos húsféléknek, ráadásul a radikális klíma- és állatvédők is egyre hevesebben követelik az állattartás jelentős korlátozását sokszor túlzó, hatásvadász módszerekkel. Európa meghatározó agrárszervezetei ezért, Hidvégi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő támogatásával, a modern állattartást valósan bemutató csoportot hoznának létre – írja a Magyar Nemzet.
Egyre többen keresik a növényi alapúhúspogácsákat – fotó: pxhere.com
Aranyáron dobta piacra idehaza a Lidl a napokban a vegán, kizárólag növényi alapanyagokból készült húspótló készítményeit. A hús kiváltásával, a növényi fehérjékből előállított készételek, például hamburgerek már régóta beszerezhetők Magyarországon, ám kiskereskedelmi forgalomban nem volt hozzáférhető alapanyagként a műhús.
A Next Level Meat márkanév alatt futó termékek illeszkednek a diszkontlánc közleménye szerint a klímaétrendhez, mivel amellett, hogy egészségesebbek, mint a húskészítmények, előállításuk pedig karbonsemleges, tehát a fogyasztó csökkentheti ökológiai lábnyomát is.
A húspogácsa és a darált készítmény ára ugyanakkor nem mondható versenyképesnek: előbbi ára több mint ötezer forint, utóbbi ára meghaladja a négyezer forintot kilogrammonként. Lapunkat korábban az Agrárminisztérium arról tájékoztatta, az érintett termékeken – ha összetevői nincsenek tiltólistán vagy egyéb körülmény miatt nem engedélyezett a forgalmazása – egyértelmű jelölésekkel kell tájékoztatni a fogyasztót, s nem használható a hús kifejezés, betartva az élelmiszer-biztonsági előírásokat.
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke megkeresésünkre elmondta: egyelőre nemcsak nálunk, de Nyugat-Európában is luxusterméknek számítanak az alternatív húspótló készítmények. Ezért ma jellemzően egészségügyi, etikai okokból választja ezeket egy szűk fogyasztói réteg, így rövid távon nem várható, hogy komolyan veszélyeztetné a hagyományos húsfélék piacát a növényi fehérjékből előállított alternatíva.
Ugyanakkor az elnök arra is figyelmeztetett, amennyiben az elmúlt öt-tíz évben tapasztalt technológiai fejlődés sebessége fennmarad, s az alternatív termékek íze és állaga egyre közelebb kerül a hagyományos húshoz, ezzel párhuzamosan pedig érdemben sikerül az önköltségi árakat leszorítaniuk az előállítóknak, akkor komoly piaci alternatívát jelenthet már a fogyasztók körében is az alternatív hús. Éder Tamás hozzátette: a következő egy-két évben nem várható, hogy komolyan veszélyeztetnék a hagyományos piacot az alternatív készítmények.
Korábban beszámoltunk róla, a radikális környezet- és az állatvédő civil szervezetek egyre erőteljesebben hangoztatják azon véleményüket, hogy a klímakatasztrófához az állattartás érdemben járul hozzá.
Ezek a szervezetek úgy vélik, a hús iránti kereslet minden előrejelzés szerint jelentősen megnő a következő évtizedekben, fenntarthatóan pedig csak alternatív, jellemzően növényi fehérjékből előállított vagy laboratóriumi körülmények között az állat sejtjeiből kitenyésző innovatív készítményekkel garantálható az igények kielégítése.
Nyugat-Európában, illetve a tengerentúlon – a világ legbefolyásosabb és leggazdagabb embereinek hathatós anyagi hozzájárulásával – óriási összegekből fejlesztik ezeket a termékeket. Ezért a szakemberek számolnak azzal, hogy a hagyományos állati készítmények valós piaci vetélytársat kapnak már középtávon a műhúspiac növekedésével.
Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő támogatását kérték nemrégiben Európa meghatározó állattartó szervezetei, valamint az erős érdekérvényesítéssel bíró, az agrárium uniós szereplőit tömörítő Copa-Cogeca arra, hogy támogassa egy lobbicsoport felállítását az Európai Parlamenten belül, amely a hagyományos állattartás mellett a radikálisok túlzó kampányai ellen emeli fel hangját.
Egyre erősebb tehát a hangja a meghatározó európai szervezeteknek, nemzeti kamaráknak is.
Céljuk, hogy bebizonyítsák, az innováció, a technológia és a tenyésztés újdonságai garantálják, hogy fenntartható legyen az állattartás, s hosszú távon egyre kevesebb károsanyag-kibocsátása mellett, kisebb állatállománnyal lehessen elérni egyre nagyobb hozamokat.
agrotrend.hu / Magyar Nemzet