2022.10.05., szerda , Aurél

Élelmiszergazdaság

2022. augusztus 02. kedd • 15:27

Pálinkának fő a barack

Katonás rendben sorakoznak a cefréshordók a somogyi pálinkafőzdékben. A kiskertekben szépen termettek a gyümölcsfák, sokan viszik kifőzetni a megmaradó gyümölcsöt. A főzdék többsége nem emelt, a tavalyi áron üzemel.

Meggyet, szedret és ringlószilvát hozott az osztopáni pálinkafőzdébe Stickel József. A cef­rével teli hordókat egy palló segítségével pakolták le a platós autóról.
 


Fotó: Kovács Tibor (sonline.hu)


– Körülbelül 250 liter cefre jött össze a kertünk gyümölcseiből, húsz liter pálinka biztos lesz belőle – mondta el Stickel Józsefné. Tavaly csak kevés párlatot főzettek, nem volt gyümölcsük és minimális mennyiséget vásároltak. – Július elején álltunk neki, epret nem hoztak, de érkezett cseresznye, meggy és kajszibarack cefrének is – mondta el Csóri Ferenc főzőmester. Hozzátette: az idén élénkült a forgalmuk.

– Vödrökben hordjuk az üstbe a cefrét és utána befűtök. Átlagosan három óra alatt elkészül a párlat, amelyet még tisztázzuk, finomítjuk – mutatta a munkafolyamatokat. Vásárlóik átlagosan azt kérik tőlük, hogy 46-48 alkoholfokos legyen a párlatuk. Több mint húsz éve foglalkoznak pálinkafőzéssel, a legtöbben a helyből és környékből érkeznek hozzájuk. Arra számítanak, hogy jövő év elején végeznek a főzéssel.

A táskai pálinkafőzdében jelenleg karbantartási munkák zajlanak, augusztus közepén indul a főzés a tavalyi áron. Már most keresik őket a környékbeliek.

Sokféle gyümölcs termett bőséggel az idén, de a legtöbben kajszibarackot hoznának – mondta el Gadányi Albert párlatmester.

Pach Gábor zamárdi főzdéjében június végén kezdte meg a munkát, először cseresznyecefréjéből készített pálinkát. Tervezi, hogy barackból, szőlőből, és törkölyből is készít párlatot. – Nagyon jó a minősége a gyümölcsöknek, egy kicsit a létartalom kevesebb a szárazság miatt – mondta el az ismert pálinkamester.

Gyenesei István tizenkét éve foglalkozik pálinkafőzéssel, azóta számos arany és Champion-díjas párlat került ki kezei közül. – Mindig cseresznyével kezdek, de az idén a sok eső miatt nem aromásodott kellően, így ez kimaradt, mindig azokból a gyümölcsökből válogatok, amiből van mennyiség és jó minőségű – mondta el Gyenesei István.

– Sok állomása van a pálinkateremtésnek, amikor el lehet rontani. A gyümölcsben lévő aromákat kell megőrizni és minél többet koncentráltan a pohárig elvinni. A ­meggy cefréjét kifőzte, érik a kajszija, augusztus második felében a bodzacsetével folytatja, majd következik a szőlő-, körte- és birspálinka készítése. Megjegyezte, évről évre azon töri a fejét, hogyan tud fejleszteni. Jelenleg egy új fajélesztő törzsel kísérletezik, amivel még különlegesebbé varázsolná pálinkái aromagazdagságát.

agrotrend.hu / Sonline, Góz Lilla

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.