2021.03.06., szombat , Leonóra, Inez

Élelmiszergazdaság

2020. február 07. péntek • 12:38

Pang a magyar mézpiac

Csökkenő árak és egyre erősödő unión kívüli konkurencia rontja a magyar méhészek pozícióit, akik abban bíznak, hogy az Európai Unió szigo­rítja a méz jelölését.

Euróban számolva az elmúlt tíz évben 35–40 százalékkal csökkent a méz felvásárlási ára – mondta a Világgazdaságnak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. A felvásárlás szakaszossá vált: a méhészek néhány éve még bármikor el tudták adni terméküket, most viszont hosszabb időszakokra is leáll a piac, jelenleg például a legnagyobb magyarországi felvásárlók egyike sem vesz mézet.

fotó: pixabay.com

Gyér érdeklődés mutatkozik a magyar méz iránt a külföldi vevők körében, így a felvásárlás gyakorlatilag szünetel – válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke. A piac telítődése már november közepén érezhető volt, a nyugat-európai vevők „maguk előtt tolják” a megvásárolt árut. Többen közülük jelezték, hogy a következő szezonig már nem vásárolnak mézet – tette hozzá.

Az aktuális piaci helyzet egyik fő oka a vegyes méz esetében, hogy az ukrán áru a magyarhoz képest alacsony áron érkezik az unióba, ezért gyakorlatilag lehetetlenné válik a magyar vegyes méz külpiaci értékesítése – mondta Fazekas Gyula. Magyarország körülbelül húszezer tonnát értékesít külföldön, amelynek a fele vegyes méz, míg az akác mintegy 8 ezer tonna. Ukrajna évi 6 ezer tonnára rendelkezik uniós vámmentes kvótával, az összes európai mézexportja pedig évente 60 ezer tonna körül van.

Az unió piacára évente 250 ezer tonna méz kerül harmadik országokból, ebből 80–100 ezer tonna kínai.

Az utóbbival kapcsolatban gyakran felmerül, hogy jócskán akad közte hamisítvány, és az EU-ba érkező mézek minőség-ellenőrzésének hiányosságai miatt szakértők szerint az is elképzelhető, hogy az ukrán mézekbe keverve szintén jön kínai termék.

A vegyes méz kilónkénti ára a lélektani határnak nevezhető 560 forint, ennyiért azonban esélytelen a külpiaci értékesítés. Ebből az árból kiindulva, és figyelembe véve, hogy az ukrán vegyes mézet a vevőhöz szállítva kínálják kilónként 2 euró körüli áron, a magyar termék ára körülbelül 60 forinttal magasabb.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.