2019.10.22., kedd , Előd

Élelmiszergazdaság

2019. június 25. kedd • 08:47

Pici, sokoldalú, az élet forrása, de a konyhában is megállja a helyét

A tojások megfelelő tárolásával és eltarthatóságával kapcsolatosan sok mítosz létezik, de mi is a valóság?

Tükörtojás, piskóta, habcsók: a tojás a szakácsok és a pékek között nagyon népszerű a sokoldalú tulajdonságai miatt. Segítséget nyújtanak a sütésnél kötőanyagként, színezik a kekszek felületét, térfogatot ad a felvert tojásfehérjének köszönhetően, és például a majonézben emulgeálószerként szolgál. 


Kicsi sokoldalú tehetség: A tojás kiváló főzési és sütési tulajdonságokkal rendelkezik.
A konyhában azonban figyelmet kell fordítani néhány tárolási és higiéniai szabályra. (Forrás: Meusener)

Tárolás: A tojásokat legfeljebb 18 napig tárolhatjuk normál szobahőmérsékleten. Ez idő alatt egy membrán védi a tojásokat a baktériumoktól. Mindazonáltal vásárlás után ajánlatos a tojásokat a hűtőszekrényben tartani. 4–7 °C-on a kórokozók szaporodása egyértelműen gátolt. Figyelem: A lehűtött tojásokat a továbbiakban már hűtve kell tárolni. A lecsapódó pára, ami a hűtött tojásokon szobahőmérsékleten képződődik, felgyorsítja a baktériumok szaporodását. Ezenkívül nem célszerű a friss tojást a hűtőben való tárolás előtt megmosni. Ez károsítja a héj védőrétegét és elősegíti a baktériumok szaporodását.

Felhasználhatósági időtartam: A friss tojásokat a kereskedelmi forgalomban legfeljebb 21 napig lehet értékesíteni. A garantált lejárati időt a friss tojás 28 naposan éri el. A tojások a lejárati idő túllépése után is fogyaszthatók még. A tojásfehérjét és a tojássárgáját azonban ebben az esetben fel kell melegíteni. Tipp: Használat előtt egy tálba egyesével törjük fel a tojásokat. A romlott tojás könnyen felismerhető a rossz szagáról.

Légkamra: Idővel a tojás légkamrája egyre nagyobb lesz. A tojás korát vízteszttel lehet meghatározni. Az a tojás, amely a vízzel töltött üveg alján marad, nagyon friss. Minél jobban felemelkedik, annál idősebb a tojás. Tipp: A hűtőszekrényben a tojásokat jól lehet tárolni a hegyes oldalukkal lefelé. Ez megakadályozza, hogy a légbuborék az idő múlásával felfelé mozduljon, és főzés közben a tojássárgáját a tojáshéj széléhez nyomja.

Nyers tojás: Aki a konyhában, pl. mousse vagy tiramisu készítésekor nyers tojást szeretne feldolgozni, használjon olyan terméket, amely a lehető legfrissebb. A nyers tojást tartalmazó ételeket még aznap el kell fogyasztani.

Maradék: A főzés és a sütés után a maradék tojásfehérje és a tojássárgája körülbelül 6 hónapig tárolható a fagyasztóban.

Higiéniai szabályok: A konyhai eszközöket, mint például a habverőt és a tálat, használat után azonnal el kell mosni. A tojással végzett munka után törölje le a munkafelületet egy ruhával, és eldobható papírtörlővel távolítsa el a kifröccsent tojáscseppeket. A tojáshéj nem érintkezhet más élelmiszerekkel. A nyers tojással végzett munka után mossa meg a kezét meleg vízzel és szappannal más élelmiszerek kezelése előtt.

agrotrend.hu / Top agrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.