2022.10.04., kedd , Ferenc

Élelmiszergazdaság

2021. április 23. péntek • 08:12

Rekordot döntött tavaly az élelmiszeripar növekedése

A globális élelmiszer-ágazat tavaly 10 százalékos, rekordszintű növekedést ért el, amiben nagymértékben közrejátszottak a koronavírus-járvány terjedését gátló korlátozások, amelyek miatt az otthon ragadt emberek többet főztek, sütöttek és ittak.

A Kantar piackutató vállalat szerint a konzerves húsoktól és a sörtől kezdve a cukron át a fehérítőszerekig mindent elkapkodtak a polcokról a vásárlók, írja az Origo.

A FORGALOM LEGNAGYOBB RÉSZÉT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ADTA, AMELYET NYUGAT-EURÓPA, LATIN-AMERIKA, KELET-EURÓPA ÉS ÁZSIA KÖVETETT.

A Kantar 2021-es globális felmérése szerint az italok, a tejtermékek és az élelmiszerek azok a termékek, amelyek jellemzően a globális élelmiszer-értékesítés közel ötharmad részét teszik ki. A koronavírus-járvány által leginkább pozitívan befolyásolt 20 kategória közül 15 ezekből az ágazatokból származik.

Fotó: Shutterstock

A jelentés szerint az otthoni főzés és sütés 26 százalékkal növelte a húskonzervek forgalmát, míg a cukor és édesítőszerekét 15 százalékkal, a fűszernövényekét pedig 13 százalékkal. A latin-amerikai vásárlók pedig a legtöbb élelmiszer-kategóriában a növekedés motorjai voltak.

A KIMUTATÁS ALAPJÁN A LEGHOSSZABB ZÁRLATOKKAL KÜSZKÖDŐ NYUGAT-EURÓPAI LAKOSOK ALKOHOLLAL CSILLAPÍTOTTÁK UNALMUKAT, AMINEK KÖVETKEZTÉBEN 2019-HEZ KÉPEST TÖBB MINT ÖTSZÖRÖSÉRE NÖVELTÉK AZ ELADÁSOKAT 2020-BAN.

Nyugat-Európa és Latin-Amerika alkoholforgalma 25, illetve 20 százalékkal növekedett, eközben Ázsiában józanabbul álltak hozzá a világjárványhoz, ugyanis ebben a régióban tavaly 10 százalékkal csökkentek az eladások 2019-hez képest.

A felméréshez 42 ország háztartásainak adatait gyűjtötték össze, amelyek a világ népességének 66 százalékát és a bruttó hazai termék (GDP) 83 százalékát képviselik.

agrotrend.hu / Origo

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.