2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Élelmiszergazdaság

2019. szeptember 24. kedd • 09:25

Rengeteg import tej érkezik a hazai boltokba

Bár a Magyarországon előállított tejet és tejtermékeket kiváló minőségben, Európa egyik legszigorúbb élelmiszer-biztonsági előírásait betartva állítják elő, mégis sok importtermék érkezik, aminek káros ökológiai hatásai is vannak – állítja a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Évente mintegy 12 ezer kamionnyi tejet és tejterméket importál Magyarország – számítható ki a 2018-as KSH-adatokból –, annak ellenére, hogy a hazai tejipar köztudottan kiváló minőségű árut állít elő – állítja a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ennyi kamionnal akár a Balatont is körbe lehetne keríteni, miközben az általuk kibocsátott szén-dioxid fölöslegesen károsítja a környezetet - írja a Világgazdaság.

Rengeteg tejet hoznak be külföldről - fotó: pixabay.com

Tehát ha vásárláskor nem figyelünk arra, hogy honnan származik egy-egy termék, sokat árthatunk a környezetünknek – hívja fel a figyelmet a terméktanács. A szakmai szervezet szerint a magyar élelmiszer-biztonságot garantáló szabályozások a kontinens legszigorúbbjai között vannak, ezért Magyarországon ezeket a termékeket sokkal szigorúbban ellenőrzik, mint az Európai Unió más tagországaiban.

Ennek ellenére tavaly Németországból több mint 30 ezer tonna, Lengyelországból több mint 11 ezer tonna sajt érkezett, és csaknem 6 ezer tonna vaj, több mint 55 ezer tonna joghurt külföldről való szállítása terhelte az utakat.

A NAIK Agrárgazdasági Kutató­intézet összefoglalója szerint a helyzet alapvetően nem változott az idei első fél évben sem. A KSH adataira hivatkozó kutatóintézet szerint Magyarországon a tej- és tejtermékek behozatalának értéke 2 százalékkal, a kivitelé 3 százalékkal nőtt 2019 első fél évében az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A behozatal értéke 14 százalékkal haladta meg a kivitelét.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.