2021.08.05., csütörtök , Krisztina

Élelmiszergazdaság

2018. szeptember 13. csütörtök • 15:03

Romlik a hazai nyers tej árpozíciója

Valamennyi környező ország felvásárlási ára magasabb a hazainál.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint 2018 nyara szélsőséges időjárást hozott Európában: egyes tagállamokban június-augusztus hónapban csapadékhiány, aszály vagy hőtöbblet befolyásolta az élelmiszertermelést. Európa legnagyobb tejtermelő régiói is érintettek a takarmánytermő területeket sújtó időjárási szélsőségektől - olvasható a Tej Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.


A száraz időjárás miatt a tejtermelés európai növekedési ütemének visszaesésre kell számítani - fotó: Pixabay.com

Már most látszik, hogy a tejtermelők csökkentik állatállományukat, mivel saját takarmányból nem tudnak elegendő készletet felhalmozni, ezért sokan jelentős összeget kénytelenek takarmányvásárlásra fordítani.

Várható a téli takarmányhiány, valamint a tehénkivágások növekvő száma, amelyek következtében több régióban kevesebb lesz a nyers tej.

Eközben az immár második éve abnormálisan magas nemzetközi zsírárak állandósulni látszanak.

A piaci folyamatok hatására emelkedett a nyers tej - szerződéses, illetve spot (azonnali) - ára az Európai Unióban és a környező országokban. A hazai nyers tej árak és a feldolgozói értékesítési árak tendenciája eközben jelentősen eltér az európai folyamatoktól.

Idehaza 2018 júliusáig a felvásárlási átlagár és az alapár is stagnált, illetve csökkent, mindeközben a kiviteli ár egy hónap alatt újra jelentősen nőtt (kb. 115-120 Ft/kg-ra).

Uniós összevetésben így sajnos újra romlik a hazai nyers tej árpozíciója, valamennyi környező ország felvásárlási ára magasabb a hazainál. Ezen igen „csábító” külpiaci nyers tejárak miatt jelentős áremelési nyomás alatt vannak a hazai feldolgozók.

A hazai tejtermelők és feldolgozók jelentős üzemanyag-, takarmány-, csomagolóanyag- és energia-áremelkedéssel néznek szembe, ahogyan a feszített munkaerőpiacon is csak jóval magasabb bérrel tudják megtartani a dolgozókat.

A Tej Terméktanács felhívja az ágazati szereplők figyelmét, hogy a jelenlegi helyzetben, egy újabb nehéz időszakban minden eddiginél fontosabb a tejpiaci szereplők közötti szoros együttműködés, különösen az alábbi pontokban:

  • a hazai nyers tejárak rendezése nem tűrhet halasztást,
  • a Magyarországon megtermelt, magas minőségű nyers tejből származó, Magyarországon feldolgozott tej és tejtermékek eladását a kereskedőknek jobban előtérbe kell helyeznie,
  • látni kell azt is, hogy a tejtermékek további áfacsökkentése reálisan csak akkor valósulhat meg, ha számottevően nő a hazai származású feldolgozott tejtermékek (pl. túró, tejföl, trappista sajt) részesedése a polcokon.

Erősíteni kell a beszállítói pozíciókat.

A hazai nyers tej árualap megvédése elképzelhetetlen a termékpálya mindannyi szereplőjének összefogása nélkül.

A tejtermelőknek, a feldolgozóknak, a kis- és nagykereskedőknek, illetve a fogyasztóknak egyformán érdeke, hogy a hazai tejágazat stabil maradjon.

- A Tej Terméktanács stratégiai partnere, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke szerint a legfontosabb a termelők jövedelem biztonságának megőrzése. Ennek feltétele, hogy a termelés, az állatállomány ne változzon jelentős mértékben, illetve hangsúlyozni kell a GMO-mentes termékek, termelés létjogosultságát, valamint a transzparens árképzés fontosságát a termékpályán belül - tette hozzá Zászlós Tibor.

agrotrend.hu / NAK - Tej Terméktanács

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.