Élelmiszergazdaság

Piac

Rossz minőségűek a gyerekeknek szánt joghurtok

Negyvenegy joghurtot tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete, kifejezetten gyerekeknek szánt gyümölcsös termékeket vett górcső alá a szervezet.

Az eredmény lesújtó: alacsony gyümölcstartalom, sok cukor, aroma, színezék – ezt kínálják a kifejezetten gyerekeknek készült termékekkel. Pedig éppen ezekkel kellene óvatosan bánni a kicsiknél. A joghurtok a többi tejtermékkel együtt alapvető fontosságúak a gyerekek étrendjében. Jelentős esszenciális fehérje-, vitamin- és kalciumforrások. Ráadásul alapesetben jó hatással vannak a bélflórára és az immunrendszerre. A legtöbb gyümölcsös és gyümölcsízű joghurt azonban köszönőviszonyban sincs a feltételezett rostanyagmennyiséggel.- írja a sonline.hu.

– Azok a termékek, melyekben kevés a gyümölcstartalom és sok az adalékanyag, nem is annyira értékesek a táplálkozás szempontjából – értékelte a kutatást a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya. Az adalékanyagok a jelenleg rendelkezésre álló tudományos kutatások szerint ugyan nem károsak az egészségre, de vannak ezekre érzékenyek. Náluk allergiás reakciót is kiválthatnak, melyek súlyos tüneteket okoznak.

A gyerekek táplálásánál hasznosak a joghurtok, főleg, ha a lurkó nem szívesen iszik tejet. A boltban azonban olyat kell választani, amely természetes anyagokból készült, és valódi gyümölcs felhasználásával. Akár otthon is el lehetne készíteni, natúr joghurtba kevert gyümölcsdarabokkal.

agrotrend.hu / sonline.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook