2022.12.08., csütörtök , Mária

Élelmiszergazdaság

2019. május 08. szerda • 12:35

Sajtgyártással folytatódott a „Tanuljunk együtt!” programsorozat

A sajtgyártás technológiai paramétereiről kaptak átfogó információt a résztvevők

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a „Tanuljunk együtt!” programsorozat keretében 2019. április 24-25. között  az „Oltós alvasztású sajtok készítése és a félkemény sajtoknál előforduló gyártástechnológiai hibák elemzése” témában tartott gyakorlati programot.


fotó: NAK

A kamara finanszírozásával megvalósult kétnapos workshop célja az volt, hogy a sajtgyártás technológiai paramétereiről, hibalehetőségeiről – amik a sajt minőségét is befolyásolják – kapjanak a jelenlévők egy átfogó ismeretanyagot, valamint ezeket gyakorlati oldalról is végigkísérhessék egy erjedési lyukas sajt (Trappista) gyártása mentén, továbbá a sajtok érzékszervi bírálatának keretében is képet kapjanak az előforduló sajthibákról.

A programnak a patinás mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) adott otthont. Az oktatás műhelymunka keretében zajlott, 10 fő kamarai tagnak tudtuk biztosítani a lehetőséget, akik az ország különböző részeiről érkeztek. A résztvevők mindannyian a tejfeldolgozásban jártas előállítók voltak, többségük joghurt, kefir, túró és lágy sajtok készítésben rendelkezett nagyobb tapasztalattal.

Azzal a céllal érkeztek a képzésre, hogy tökéletesítsék tudásukat a félkemény sajtok gyártásában.

Nagyobb részben saját állatállománnyal (tejelő tehén vagy kecske) rendelkeznek és jellemzően kistermelői élelmiszer-előállítók, azonban voltak nagyobb üzemmérettel rendelkezők is. Számukra is hasznosnak bizonyult a program, hiszen a visszajelzések alapján sok alkalmazható és praktikus információ hangzott el és cserélődött ki a résztvevői körben.  

A sajtok bírálatára nagy hangsúly helyeződött a program során, a tagok saját termékeiket is elhozhatták.

A konzultáció azt a célt szolgálta, hogy a feldolgozók véleményt kaphassanak a gyártott sajtok minőségéről és igény szerint segítséget a sajtminőség javításához. Ezt a lehetőséget a további eseményeken is megtartjuk, ugyanis azt tapasztaltuk, hogy ebben a szűkebb szakmai környezetben szívesen bemutatják az eddig elkészült termékeket akkor is, ha már piacképesek, de akkor is, ha még kísérletezési fázisban vannak.

Ennek köszönhetően személyre, sőt az adott termékre szabottan tudják az Intézet oktatóival megbeszélni a kritikus technológiai pontokat, ezáltal javítva saját eljárásukat és segítve a többi résztvevőt a jó gyakorlatok elsajátításában.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.