2020.05.29., péntek , Magdolna

Élelmiszergazdaság

2018. június 11. hétfő • 10:41

Sajtkészítés - Sokat segíthetne a megfelelő oktatási háttér és a kisvállalkozások támogatása

A ráfordított energia idővel meghozza gyümölcsét. Elsőként arra lenne szükség, hogy a magyar sajtkészítés és a gyártásfejlesztés mély, begyökerezett alapokkal rendelkezzen. Húsz-harminc hazai manufaktúra van, amely olyan termékeket készít, mint a legjobb svájci és francia mesterek.

Egyre nő a minőségi, házilag készített magyar sajtot kedvelők bázisa – mondta a Magyar Hírlapnak Sándor Tamás, a Bükki Sajt Manufaktúra tulajdonosa, akit egyebek mellett arról kérdeztek, mi jellemzi ma a hazai sajtfogyasztási szokásokat. A szakember szerint nincsenek speciális kedvencek, minden olyan sajt, ami minőségi alapanyagból készül és jó ízű, legyen az lágy, kemény vagy friss házi gomolya, egyaránt kedvelt.

Úgy fogalmazott,

a magyaroknak főként hazai sajtot érdemes fogyasztaniuk, ugyanis a terroirszemlélet szerint a lokális ízek csak az itt készülő tejtermékekre jellemzőek, egyben ezek a legegészségesebbek is számunkra.

Az árakról szóló kérdésre elmondta, minőségi sajtokat ma három és hatezer forint között lehet vásárolni.

A szakember a sajtkészítés hazai fejlődéséhez a megfelelő oktatási háttér minél magasabb szintű megszervezését, valamint, ezt kiegészítendő,

olyan központi támogatást tartana jónak, amelyben a termelőket régiónként segítenék a fejlődéshez szükséges pénz- vagy eszközbeli támogatással.

Kiemelte, hogy nagyon jók a hazai adottságok a legelőket, takarmányt illetően, s ennek köszönhetően kiváló minőségű sajtok születhetnek. Ezek némelyike bármelyik európai „sajtnagyhatalom” termékeivel felvenné a versenyt – mutatott rá a szakember.

Sándor Tamás úgy véli, jelenleg húsz-harminc manufaktúra van Magyarországon, amely olyan sajtokat készít, mint a legjobb svájci és francia mesterek, csak velük ellentétben itthon egyelőre hiányzik a megfelelő állatállomány, hiányoznak az eszközök és a berendezések. Komolyabb fejlesztés esetén olyan termékekkel jelenhetnének meg, amelyek méltó versenytársai lehetnének a külföldi sajtoknak az ízvilág mellett akár ár-érték arányban is.

Szerinte a kisvállalkozások vannak a legnehezebb helyzetben, s erre akár a saját családi vállalkozásukat is említhetné: tizenöt évbe telt, mire olyan saját üzemet tudtak létrehozni, ahol minőségi termékek készülhetnek.

Sándor Tamás - fotó: Berán Dániel

A ráfordított energia azonban idővel meghozza gyümölcsét, s erre éppen a Bükki Sajtmanufaktúra az egyik legjobb példa: először 2013-ban, majd 2017-ben újra elnyerte az Év sajttermelője megtisztelő címet. A Bükk-hegységben, Eger és Szilvásvárad közötti faluban, Mónosbélen található hegyvidéki üzemükben saját termelésű kecsketejből és az üzemhez tartozó magyartarka tehéntejből készítik sajtjaikat. Emellett mára, Zsenlice néven, mintaboltjuk is üzemel a fővárosban, ahol tíz-tizenöt, minőségi tejterméket és sajtokat készítő hazai családi manufaktúra minőségi termékei érhetőek el. Sándor Tamás szerint az a gond, hogy még mindig kevés helyen található hasonló mintabolt országosan.

A feladatokról azt mondta, elsőként arra lenne szükség, hogy a magyar sajtkészítés és a gyártásfejlesztés mély, begyökerezett alapokkal rendelkezzen. Erre fel lehetne építeni az oktatást, a technológiai fejlesztést, végül el kellene érni, hogy legyenek hazai sajtmintaboltok. Rámutatott, hogy bár történtek pozitív változások az elmúlt tíz évben, egyre nagyobb ismertséget kaptak a kézműves termékek, ugyanakkor csökkent az állattartók száma.

Az állat-, azon belül a tejelőmarha-tartás nagyon kemény feladat, ez a „mezőgazdaság nehézipara”, ezért arra lenne szükség, hogy központilag támogassák az állattartókat annak érdekében, hogy nagyobb mennyiségben állíthassanak elő minőségi tejet

– emelte ki.

A kérdésre, hogy honnan a sajtkészítés iránti vonzalom, azt mondta, vidéken nőtt fel, mindig is szerette a természetet. - Mindez bennem volt már akkor, amikor fiatal szakácsként elkészítettem a termékeimet külföldön és itthon, majd később akkor is, amikor létrehoztuk saját sajtkészítő vállalkozásukat, és mindig is bennem lesz. Minőséget csak úgy lehet létrehozni, ha az ember alázattal áll a munkához, és eleve a minőségre törekszik – hangsúlyozta.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.