Élelmiszergazdaság
Piac
Sajtkészítés látványosan – az olasz vezetésű sajtmanufaktúra képzést is indít
A magyarországi minőségi sajtfogyasztás meghonosítása érdekében, oktatással egybekötve, olasz sajtmester vezetésével nyitott látvány sajtmanufaktúrát Veresegyházon a CBA.
A termék és a gyártás bemutatójával egybekötött sajtótájékoztatón Fodor Attila, a magyar üzletlánc kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a helyben előállított termelői tejből 900 litert használnak fel hetente a sajtgyártáshoz. A tejet Pest megyei gazdaságokból szerzik be, és típustól függően hozzávetőlegesen 90-100 kilogramm sajtot állítanak elő.
A manufaktúra működéséhez a szakmai támogatást és az oktatást az olaszországi Perenzin sajtüzem adja, valamint a Nemzetközi Sajtkészítő Művészeti Akadémia képviseletében Carlo Piccoli és felesége szakmai munkája, akik a képzéseket és a sajtműhelyt is vezetik.
A sajtmester kétnapos tanfolyamon oktatja a sajtkészítés mesterfogásaira az érdeklődőket.
A beszerzett technológiáról szólva elmondta, hogy a világpiacon is innovatívnak számító berendezések használatával kezdték meg a sajtok készítését.
A sajtműhely jelenleg tizenkét üzletet lát el termékeivel, főleg Pest megyében és Budapesten.
Carlo Piccoli olasz sajtmester, Fotó:MTI
A kommunikációs igazgató szólt arról is, hogy missziós tevékenységként fogják fel a minőségi sajtkészítést a látványműhelyben, ahol fontos, hogy a vásárlók betekinthessenek a sajtok elkészítésének folyamatába.
Fotó: Adrián Zoltán, Origo
Carlo Piccoli sajtmester 3 évvel ezelőtt jött Magyarországra.33 éves tapasztalattal rendelkezik, ezt a tudást szeretné átadnia magyar sajtkészítő mestereknek. Véleménye szerint a magyar sajtok receptjei nagyon jók, de a cél az, hogy ezeket a hagyományok megtartásával, de új feldolgozási módszerekkel készítsék el, illetve hogy új sajtokat ismerjenek meg a fogyasztók, mivel itthon az érlelt sajtok még nem olyan elterjedtekés ezen kívül is számos olyan fajta létezik, amit Magyarországon az emberek még nem ismernek.
Az olasz sajtmester viszont nagyon elégedett a magyar alapanyagokkal.
Fotó: Adrián Zoltán, Origo
Itt jellemzően lágy és félkemény sajtok készülnek, de elkezdtünk kísérletezni a hosszabb érlelésű kemény sajtok előállításával is – mondta a sajtmester. Magyarországon ez az egyetlen manufaktúra jelenleg, ahol ilyen folyamatokat, tejfeldolgozást végeznek és ilyen különleges, modern, sajtokat készítenek – tette hozzá Piccoli.
agrotrend.hu / MTI, origo.hu