2022.06.25., szombat , Vilmos

Élelmiszergazdaság

2017. február 02. csütörtök • 07:39

Sajtkészítés látványosan - az olasz vezetésű sajtmanufaktúra képzést is indít

A magyarországi minőségi sajtfogyasztás meghonosítása érdekében, oktatással egybekötve, olasz sajtmester vezetésével nyitott látvány sajtmanufaktúrát Veresegyházon a CBA.

A termék és a gyártás bemutatójával egybekötött sajtótájékoztatón Fodor Attila, a magyar üzletlánc kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a helyben előállított termelői tejből 900 litert használnak fel hetente a sajtgyártáshoz. A tejet Pest megyei gazdaságokból szerzik be, és típustól függően hozzávetőlegesen 90-100 kilogramm sajtot állítanak elő.

A manufaktúra működéséhez a szakmai támogatást és az oktatást az olaszországi Perenzin sajtüzem adja, valamint a Nemzetközi Sajtkészítő Művészeti Akadémia képviseletében Carlo Piccoli és felesége szakmai munkája, akik a képzéseket és a sajtműhelyt is vezetik. 

A sajtmester kétnapos tanfolyamon oktatja a sajtkészítés mesterfogásaira az érdeklődőket.

A beszerzett technológiáról szólva elmondta, hogy a világpiacon is innovatívnak számító berendezések használatával kezdték meg a sajtok készítését.  

A sajtműhely jelenleg tizenkét üzletet lát el termékeivel, főleg Pest megyében és Budapesten.

 

 

Carlo Piccoli olasz sajtmester, Fotó:MTI

A kommunikációs igazgató szólt arról is, hogy missziós tevékenységként fogják fel a minőségi sajtkészítést a látványműhelyben, ahol fontos, hogy a vásárlók betekinthessenek a sajtok elkészítésének folyamatába. 

Fotó: Adrián Zoltán, Origo

Carlo Piccoli sajtmester 3 évvel ezelőtt jött Magyarországra.33 éves tapasztalattal rendelkezik, ezt a tudást szeretné átadnia magyar sajtkészítő mestereknek. Véleménye szerint a magyar sajtok receptjei nagyon jók, de a cél az, hogy ezeket a hagyományok megtartásával, de új feldolgozási módszerekkel készítsék el, illetve hogy új sajtokat ismerjenek meg a fogyasztók, mivel itthon az érlelt sajtok még nem olyan elterjedtekés ezen kívül is számos olyan fajta létezik, amit Magyarországon az emberek még nem ismernek.

Az olasz sajtmester viszont nagyon elégedett a magyar alapanyagokkal.

Fotó: Adrián Zoltán, Origo

Itt jellemzően lágy és félkemény sajtok készülnek, de elkezdtünk kísérletezni a hosszabb érlelésű kemény sajtok előállításával is - mondta a sajtmester. Magyarországon ez az egyetlen manufaktúra jelenleg, ahol ilyen folyamatokat, tejfeldolgozást végeznek és ilyen különleges, modern, sajtokat készítenek - tette hozzá Piccoli. 

agrotrend.hu / MTI, origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.