Élelmiszergazdaság
Piac
Semmi újdonság nincs a WHO jelentésében – mondja a dietetikus
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) dietetikusa szerint semmi újdonság nincs a WHO most nyilvánosságra hozott jelentésében, amely azt állapítja meg, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, és „valószínűleg” a vörös húsé is az.
fotó: 123rf
Miháldi Kingát, az OÉTI szakértõjét, valamint Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnökét annak kapcsán hívták be stúdióba, hogy hétfõn az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) közzétette rákkutató intézetének tanulmányát, amelyben a feldolgozott hústermékek fogyasztását rákkeltõnek minõsítették, és valószínûnek nevezték, hogy a vörös húsoké is az, beleértve a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.
Az OÉTI dietetikusa szerint a húsok esetében a tartósítási eljárások miatt vetõdhet fel ez a probléma. Megfogalmazása szerint ugyanakkor "nem mindennap kell kolbászt enni", a mértékletesség és a változatosság a fontos. Más-más kategória a színhús és a húskészítmények – tette hozzá.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az egészséges táplálkozást illetõen tíznapos intervallumban kell gondolkodni, és akkor megelõzhetõk a különbözõ daganatos betegségek. A rostdús táplálkozás szintén segíthet egyes betegségek elkerülésében – mondta.
Németh Antal arra mutatott rá, hogy a most nyilvánosságra hozott kutatásról nem kaptak sokoldalú, kielégítõ információt. Kiemelte azt is, hogy több adalékanyag együttes hatását ma még nem ismerik a szakemberek. Kifejtette: a túlzott hõkezeléssel elõállított, a túlgrillezett, valamint a túlfüstölt húskészítmények valóban aggályokat vethetnek fel, de egy normál konyhai eljárással elõállított sült hús, vagy más húsos étel nem tartozik ebbe kategóriába.
Ezt a véleményt a dietetikus is osztotta, és a közétkeztetési rendeletre hivatkozott, ami szabályozza a bõ zsiradékban sült ételek gyakoriságát. Felhívta a figyelmet ugyanakkor a vörös húsok fogyasztásának szükségességére, a vérképzésben betöltött szerepükre. A vegetáriánusoknál ugyanis kimutatható a vashiányosság, amely a húsmentes étrendre vezethetõ vissza – jegyezte meg.
Németh Antal szólt arról, hogy a VHT épp programot kíván indítani, hogy a fogyasztók figyelmét a minõségi sertéshúsok felé fordítsa, mivel Magyarországon jelenleg alacsony a sertéshúsfogyasztás, 24-25 kilogramm évente fejenként, holott volt már 40 kiló körül is.
Elmondása szerint bizonyos sertéshúsok ma táplálkozástudományi szempontból hasonlóak a baromfihúsokhoz. Példaként említette, hogy a karaj ma már kevesebb zsírt és koleszterint tartalmaz, mint a baromfimellfilé.
agrotrend.hu / mti