2022.08.17., szerda , Jácint

Élelmiszergazdaság

2018. március 07. szerda • 15:42

Sikere van Japánban a magyar mangalicának

Megnyílt a Foodex élelmiszeripari kiállítás, a magyar standon 18 cég és szervezet mutatja be termékeit a japán szakmai közönségnek.

Magyarország szeretné bővíteni élelmiszeripari termékpalettáját Japánban - jelentette ki Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára Tokióban, a Macusima Hiromicsi japán mezőgazdasági miniszterhelyettessel folytatott találkozóján. A megbeszélésen a szaktárca helyettes államtitkára a magyar húsexportot potenciálisan elősegítő állategészségügyi intézkedésekről egyeztetett.

Tóth Katalin kiemelte, hogy

a mangalica japán piaci sikerei indokolják a magyar fajta eredetvédelmi és minőségbiztosítási rendszerével kapcsolatos széles nemzetközi összefogás kialakítását.

A felek egyeztettek egyéb magyar élelmiszeripari termékek engedélyezési lehetőségeiről és a két ország közötti agrár kutatás-fejlesztési együttműködésről.

A találkozót követően Tóth Katalin megnyitotta a Foodex élelmiszeripari kiállítás kibővített magyar standját, ahol 18 magyar cég és szervezet mutatja be termékeit – többek között hústermékeket, feldolgozott bodzát, zöldségeket, gyümölcsöket, mézet – a japán szakmai közönségnek.

Az ázsiai szigetország Magyarország egyik legfontosabb Európán kívüli felvevőpiaca, ahol a magas vásárlói igényeknek és a szigorú előírásoknak megfelelni tudó kiváló magyar termékek iránt folyamatos a kereslet.

Dr. Pana Petra, a külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár megbeszéléseket folytatott a Kiállításon résztvevő magyar cégek képviselőivel, valamint magyar termékeket forgalmazó japán vállalati partnerekkel. Megtekintette a magyar termékeket importáló japán vállalatok standjait.

fotó: KKM

Az idén 43. alkalommal 3350 kiállító részvételével, megközelítőleg 85 000 szakmabeli látogatóval megrendezett eseményen kiemelt figyelmet kapott a magyar mangalicaexport népszerűsítése.

Hosszas előkészítő munka eredményeként

megalakult a Japán Mangalica Szövetség, valamint együttműködési megállapodás aláírására került sor a Magyar Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, valamint azon mangalicatenyésztéssel foglalkozó japán vállalati szereplők között, amelyek a jövőben a mangalicát tenyészteni és forgalmazni fogják Japánban.

A külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár munkalátogatása során további egyeztető megbeszéléseket folytatott japán partnereivel a külgazdasági együttműködési lehetőségekről. Ennek keretében találkozott japán egyik legnagyobb sörgyártójának, a tokiói székhelyű Asahi Group Holdings Ltd. vállalat vezetőivel. Áttekintették a cégcsoport jövőbeni fejlesztésének lehetséges irányait a portfóliójába 2017-ben bekerült magyar székhelyű Dreher Sörgyárak Zrt. tekintetében. Tárgyalást folytatott A Toyoko Inn vállalatcsoport vezetőivel, egyeztettek a cégcsoport magyarországi befektetési lehetőségeinek irányairól.

agrotrend.hu / FMKülgazdasági és Külügyminisztérium

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.