2021.08.03., kedd , Hermina

Élelmiszergazdaság

2019. október 16. szerda • 11:14

Slágergyümölcs lett a füge

Kevés olyan különleges gyümölcs létezik, mint a füge. Hihetetlenül lágy textúrájú, rendkívül édes. Ráadásul elég sokszínű, hiszen fogyaszthatjuk nyersen, grillezve, mézzel meglocsolva, pizzafeltétként, dióval és sajttal, stb. Sőt, akár aszalva is élvezhetjük, ha netán lekéstük volna a szezonját.

A fügét nyersen fogyasztva tudjuk a leginkább élvezni. Vágjuk vagy szedjük ketté a kezünkkel, és együk ki a belsejét. A héja is ehető, bár azt sokan nem szeretik. A szezon elején a korai füge héja még vékony és lágyabb, később, a szezon végén már inkább vastagabb és robosztusabb - írja az origo.hu.

Rendkívül ízletes és egészséges az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő füge - fotó: pixabay.com

Fogyaszthatjuk önmagában, de akár dióval, kecskesajttal vagy fetával. Édes, mézes aromája jól kiegészíti a sajt ízét. Akár grillezhetjük is a vágott felével a rácsra téve. A hő hatására a cukor karamellizálódik, így lesz még különlegesebb, édesebb és lédúsabb a gyümölcs. 

Vannak bizonyos alapanyagok, amelyekkel különösen finom: méz, füstölt sonka, joghurt, balzsamecet, túró, mandula, rozmaring, különböző sajtok, dió, étcsokoládé, kacsa- vagy bárányhús.

Mire figyeljünk vásárlásnál?

Az első dolog, amit meg kell nézni, az a héja. Ha sérült, nyomott, akkor inkább hagyjuk a polcon. Amennyiben azonban teljesen ép, vegyük a kezünkbe, és óvatosan nyomkodjuk meg a gyümölcsöt. Akkor jó, ha puha. 

Otthon tartsuk szobahőmérsékleten, ha egy napon belül elfogyasztjuk. Két napig eláll papírzacskóban a hűtőben.

Fogyasztás előtt legalább 30 perccel vegyük ki a hűtőből, mert szobahőmérsékleten a legjobb az íze. Tisztítsuk meg őket folyó víz alatt, töröljük át tiszta törlőkendővel, és már ehetjük is.

agrotrend.hu / origo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.