2022.05.29., vasárnap , Magdolna

Élelmiszergazdaság

2019. szeptember 10. kedd • 17:59

Sürgetik az áramelést a tejtermelők

A növekvő termelési költségekhez igazított, magasabb nyerstejfelvásárlási árakat szeretnének a hazai gazdaságok.

A Tej Terméktanács közleménye szerint több hazai tejtermelő vállalkozás igencsak nehéz helyzetbe került az elmúlt hónapokban. A munkaerő- és bérköltségek folyamatos emelkedése számos termelőt kihívás elé állított - írja a Magyar Nemzet.

Most már biztos a tejár megemelkedése - fotó: pixabay.com

Nemcsak a megnövekedett minimálbér okoz gondot a munkaadóknak, a magasabb keresetű dolgozók bérét is ugyanúgy emelni kell, hogy meg tudják tartani őket. Ráadásul olyan lojális dolgozót is egyre nehezebben találnak, aki vállalja a hétvégén és ünnepnapokon is elvégzendő, nehéz állatgondozási és fejési feladatokat.

Ha béremelésekkel és egyéb juttatásokkal sem tudják megtartani a dolgozókat, akkor külföldi munkaerőt közvetítő cégekhez kell fordulniuk, míg mások a robotizált fejésben gondolkoznak.

A terméktanács szerint ugyanakkor a fejőrobotra történő átállás olyan alapvető technológiai változtatásokat is kíván, amelyeket csak egy zöldmezős beruházásnál vagy a telep nagyobb átépítésekor gazdaságos meglépni.

– A helyzet olyan súlyos, hogy előbb-utóbb több tejtermelő kénytelen lesz termelési tevékenységét feladni – hívta fel a figyelmet a terméktanács. A munkaerő mellett az erősödő infláció, az input költségek, valamint az ipari energiaárak is gyors léptékben emelkedtek az elmúlt időszakban. A nyerstej ára ugyanakkor nem követte ezt a folyamatot.

Az árak 2,5 éve gyakorlatilag 90 és 100 forint között mozognak. Ez az árszint azonban egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő termelési költségeket.

Egyes piaci elemzések azt mutatják, hogy a tejtermelés önköltsége évente egy liter tejre vetítve akár 10 forinttal is növekedhet. – A legfontosabb feladat, hogy a költségnövekedésből eredő feszültségeket rendezzük. A tejtermelők nyerstejet szeretnének termelni, hosszú távon kiszolgálva a feldolgozókat és a fogyasztókat egyaránt.

Az ágazat életben tartásához, valamint további fejlesztéséhez és a hatékonyság növeléséhez azonban áremelésre van szükség – fogalmazott közleményében a terméktanács. Hozzátették: a hazai tejtermelés élen jár az Európai Unióban, tenyésztési és tenyésztésszervezési szempontból a tehénállomány jól kézben tartott.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.