Élelmiszergazdaság
Piac
Szabványosított nyomonkövetési rendszerekről tanulhatnak a diákok Debrecenben
A szakmai hátteret az ellátási láncok legelterjedtebb szabványrendszerét működtető GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. fogja biztosítani.
Bevezeti a szabványosított nyomonkövetési rendszerek oktatását a Debreceni Egyetem (DE) agrárkara. Az intézmény a szakmai háttér biztosítása érdekében együttműködik az ellátási láncok legelterjedtebb szabványrendszerét működtető GS1 Magyarország Nonprofit Zrt-vel – olvasható az egyetem oldalán.
fotó: DE
– A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara elsők között csatlakozott a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformhoz, melynek munkacsoportjai
- hús és hal,
- tej és tejtermék,
- bor és pálinka,
- valamint zöldség-gyümölcs ágazatokban
dolgoztak ki globális szabványokon alapuló megoldásokat a hazai vállalkozások számára.
Ekkor kerültünk kapcsolatba a platform fő koordinátorával, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt-vel, melynek szabványrendszerét ma már a világ 120 országában alkalmazzák
– idézte fel az előzményeket Komlósi István dékán.
A GS1 nyomonkövetési szabványai növelik
- a biztonságot,
- a hatékonyságot és az átláthatóságot
az ellátási láncokban.
Ma már csaknem 2 millió vállalkozás alkalmazza világszerte, naponta több mint 6 milliárd tranzakció történik a rendszer segítségével.
– Célunk, hogy a globális nemzetközi szabványokban rejlő értékeket és tudást átadjuk, hiszen ezek a nyomonkövetés, azonosítás, adathordozás, információáramlás következő generációs mérföldkövét fogják jelenteni – emelte ki Magyar Béla, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.
– Modellértékű az együttműködésünk a Debreceni Egyetemmel, közös oktatási programunkat szeretnénk majd más felsőoktatási intézményeknek is bemutatni. Meggyőződésem, hogy ez olyan érték, ami a hazai élelmiszeripar számára komoly értéket jelent -mondta Kétszeri Dávid, a cég külkapcsolati igazgatója.
Az élelmiszertudomány oktatása egyre inkább előtérbe került az elmúlt évtizedekben a debreceni agrárkaron:
- 2006-ban kezdődött élelmiszermérnöki alap-,
- majd 2008-ban élelmiszerbiztonsági- és minőségi mesterképzés az intézményben.
A jelentkezők száma évről évre nő, napjainkban már mindkét szak indul angol nyelven is.
– Az élelmiszerbiztonság, a nyomonkövethetőség, a minőségügy területén folyamatosan arra törekszünk, hogy a legújabb szabványokat, útmutatókat, rendszereket ismertessük meg hallgatóinkkal, a lehető leggyakorlatiasabb formában. Ezt szolgálja együttműködésünk a GS1-gyel is – emelte ki a DE MÉK Élelmiszertudományi Intézet adjunktusa, Peles Ferenc.
A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. gyakorlatra is várja a Debreceni Egyetem hallgatóit, valamint szakdolgozati témalehetőségeket is kínál számukra.
agrotrend / DE