2021.06.22., kedd , Paulina

Élelmiszergazdaság

2018. november 22. csütörtök • 15:52

Szabványosított nyomonkövetési rendszerekről tanulhatnak a diákok Debrecenben

A szakmai hátteret az ellátási láncok legelterjedtebb szabványrendszerét működtető GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. fogja biztosítani.

Bevezeti a szabványosított nyomonkövetési rendszerek oktatását a Debreceni Egyetem (DE) agrárkara. Az intézmény a szakmai háttér biztosítása érdekében együttműködik az ellátási láncok legelterjedtebb szabványrendszerét működtető GS1 Magyarország Nonprofit Zrt-vel - olvasható az egyetem oldalán.


fotó: DE

- A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara elsők között csatlakozott a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformhoz, melynek munkacsoportjai

  • hús és hal,
  • tej és tejtermék,
  • bor és pálinka,
  • valamint zöldség-gyümölcs ágazatokban

dolgoztak ki globális szabványokon alapuló megoldásokat a hazai vállalkozások számára.

Ekkor kerültünk kapcsolatba a platform fő koordinátorával, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt-vel, melynek szabványrendszerét ma már a világ 120 országában alkalmazzák

- idézte fel az előzményeket Komlósi István dékán.

A GS1 nyomonkövetési szabványai növelik

  • a biztonságot,
  • a hatékonyságot és az átláthatóságot

az ellátási láncokban.

Ma már csaknem 2 millió vállalkozás alkalmazza világszerte, naponta több mint 6 milliárd tranzakció történik a rendszer segítségével.

- Célunk, hogy a globális nemzetközi szabványokban rejlő értékeket és tudást átadjuk, hiszen ezek a nyomonkövetés, azonosítás, adathordozás, információáramlás következő generációs mérföldkövét fogják jelenteni - emelte ki Magyar Béla, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

- Modellértékű az együttműködésünk a Debreceni Egyetemmel, közös oktatási programunkat szeretnénk majd más felsőoktatási intézményeknek is bemutatni. Meggyőződésem, hogy ez olyan érték, ami a hazai élelmiszeripar számára komoly értéket jelent -mondta Kétszeri Dávid, a  cég külkapcsolati igazgatója.

Az élelmiszertudomány oktatása egyre inkább előtérbe került az elmúlt évtizedekben a debreceni agrárkaron:

  • 2006-ban kezdődött élelmiszermérnöki alap-,
  • majd 2008-ban élelmiszerbiztonsági- és minőségi mesterképzés az intézményben.

A jelentkezők száma évről évre nő, napjainkban már mindkét szak indul angol nyelven is.

- Az élelmiszerbiztonság, a nyomonkövethetőség, a minőségügy területén folyamatosan arra törekszünk, hogy a legújabb szabványokat, útmutatókat, rendszereket ismertessük meg hallgatóinkkal, a lehető leggyakorlatiasabb formában. Ezt szolgálja együttműködésünk a GS1-gyel is - emelte ki a DE MÉK Élelmiszertudományi Intézet adjunktusa, Peles Ferenc.

A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. gyakorlatra is várja a Debreceni Egyetem hallgatóit, valamint szakdolgozati témalehetőségeket is kínál számukra.

agrotrend / DE

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.