2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Élelmiszergazdaság

2018. június 25. hétfő • 12:31

Szeretnék tovább emelni az élelmiszer-ellenőrzés hatékonyságát

A jövőben további területekkel bővítik a NÉBIH kiemelt ügyek igazgatóságának feladatkörét.

Működése során mintegy 11 milliárd forintnyi adó- és áfaelkerülést sikerült megelőznie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerrel kapcsolatos visszaélések felderítésében élen járó különleges egységének – idézi Zsigó Róbert Magyar Időknek tett nyilatkozatát honlapján az agrárkamara.

Az Agrárminisztérium élelmiszerbiztonságért felelős államtitkára szerint az eredményeket látva a jövőben további területekkel bővítik a kiemelt ügyek igazgatóságának feladatkörét. A hatékony ellenőrzés érdekében az infrastrukturális hátteret is fejlesztenék: a következő években mintegy nyolcmilliárd forintból egy egységes, központi laborbázist kaphat a hatóság.

- Nem arról van szó, hogy a hatóságnak elavult gépekkel és technológiával kell dolgoznia, az elmúlt években igyekeztünk haladni a korral és folyamatosan fejleszteni a berendezéseket. Ezt a következő években is folytatni szeretnénk, amelyhez jelentős segítséget nyújt, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díj 10 százalékát minden esetben infrastrukturális fejlesztésekre (többek között a laboratóriumok korszerűsítésére) fordítjuk - mondta az államtitkár.

- Ugyanakkor a leghatékonyabb eredményt akkor tudjuk elérni, ha létrehozunk egy központi laboratóriumot. Ma ugyanis az országban és Budapesten is több helyen vannak különböző egységei a Nébihnek. Ha ezeket egy központba szervezzük, hatékonyabb és gazdaságosabb lehet a minden ellenőrzés és eljárás alapját jelentő laboratóriumi munka - tette hozzá.

fotó: Kurucz Árpád, magyaridok.hu

Zsigó Róbert a Magyar Időknek elmondta, hogy a kábítószer-kereskedelem után ma az élelmiszerrel kapcsolatos visszaélések teszik ki a feketegazdaság legnagyobb szeletét. Ismertetése szerint, amikor 2012-ben létrehozták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt és azon belül a kiemelt ügyek igazgatóságát, a céljuk az volt, hogy visszaszorítsák a visszaéléseket az ágazatban.

A gyors reagálású, országos hatáskörrel rendelkező egység felderítési aránya megközelíti a 95 százalékot. Közölte, hogy szeretnék tovább emelni az ellenőrzés hatékonyságát, egyrészt az élelmiszerrendészek jogosítványainak szélesítésével, másrészt minél több, stratégiailag vagy a feketegazdaság elleni küzdelem szempontjából fontos terület központi ellenőrzés alá vonásával.

Az államtitkár ismertette, hogy ma Magyarországon összesen 47 tanúsító védjegy és 11 ezer olyan megjelölés létezik, amelyet élelmiszereken használnak a gyártók. Ha egy vásárló bemegy a boltba, óriási termékválasztékkal találkozik, az eligazodásban ráadásul a védjegyek sem tudnak segíteni, hiszen olyan sokféle létezik belőlük. Ezen a téren rendet kell tenni – hangsúlyozta. 

Közölte, hogy nem újabb védjegyet szeretnének létrehozni, hanem olyan állami rendszert, amely kiválthatja az összes többi minőségi emblémát. Így ha valaki az állami rendszer logóját látja, akkor biztos lehet abban, hogy kiváló minőségű, egészséges és magyar termékkel van dolga.

A teljes interjút ITT olvashatják.

agrotrend.hu / nak.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.