Hírek

Tahinikrém indította el a fertőzéshullámot

Több európai országot érintett a Salmonella-fertőzéshullám. Mióta az érintett tahinikrémet kivonták a forgalomból, nem történt újabb megbetegedés.

A szalmonella-fertőzéseket – melyek a Salmonella enterica baktérium enterica alfajának egy új szerotípusához köthetőek – összesen 47 alkalommal mutattak ki 2016 márciusa és 2017 májusa között Csehországban, Németországban, Görögországban, Luxemburgban és az Egyesült Királyságban. A NÉBIH összefoglalta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal (ECDC) közös jelentését.

A járványtani és mikrobiológiai nyomozás alapján a megbetegedésekért részben egy görög készítésű tahinikrém okolható, melyhez Nigériából származó szezámmagot használtak. Mindamellett ugyanez a görög előállító jelentős mennyiségű, a feldolgozást követően Salmonella-pozitívnak bizonyuló szezámmagot vásárolt Szudánból.

A mostani járványkitöréshez köthető legutóbbi eseteket Németországból és Luxemburgból jelentették 2017 márciusában. Mióta az érintett tahinikrémet kivonták a forgalomból 2017 áprilisában, nem történt újabb megbetegedés.

A fertőzöttekről egy kivétellel személyes információt is tudunk: mindannyian 3-46 év közötti, EU-s állampolgárok, 26 nő és 20 férfi érintett a járványban. Négy német esetben közvetlen járványtani kapcsolat is kimutatható volt a szezámkrém előállítójával: vagy a megbetegedettek nyaraltak Görögországban, vagy őket látogatta meg görög rokon.

A fertőzést kiváltó esetek egyike sem bizonyult halálos kimenetelűnek, közülük 26 kórházi státusza ismert: 12 alkalommal volt szükség a beteg kórházi ellátására.

A fertőzéses esetek előfordulása időpont és helyszín szerint. Négy eset időpontja ismeretlen.

Amennyiben a szerotípushoz köthető új megbetegedéses esetekről szerezne tudomást, az Európai Gazdasági Térség (EEA) illetékes hatóságainak gyorsan informálódniuk kellene a fertőzésekről, hogy felmérjék a járvány kitettségét és lehetséges útját.

Az Európai Unió tagállamai különböző hálózatokon keresztül napi kapcsolatot tartanak egymással.

Összhangban az eddigi folyamatokkal, az új eseteket és a fontosabb fejleményeket két információs és gyorsriasztási rendszer, az EPIS-FWD (Epidemic Intelligence Information System for Food- and Waterborne Diseases and Zoonoses) és az EWRS (Early Warning and Response System) számára kell jelenteni – utóbbi egyben a határokon átívelő fenyegetések hivatalos csatornája is. Az élelmiszerrel kapcsolatos figyelmeztető felhívások a RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) gyorsriasztási rendszeren érik el a nemzeti hatóságok képviselőit.

agrotrend.hu / NÉBIH

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook