Élelmiszergazdaság

Piac

Tájékoztatóval segíti a Nébih a vendéglátóhelyek újranyitását

Várhatóan napokon belül újra kinyithatnak – a szükséges járványvédelmi intézkedések betartása mellett – a vendéglátóhelyek szabadtéri helyiségei. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglalta azokat az élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai ajánlásokat, amelyek a járványügyi elvárásokkal összhangban megkönnyítik a vendéglátóhelyek biztonságos újranyitását, működtetését, a vendégek és a személyzet egészségének megóvását.

A járványügyi helyzet alakulása és a legfrissebb veszélyhelyzeti rendelkezések lassan lehetõvé teszik a vendéglátóhelyek teraszainak és kerthelyiségeinek megnyitását, amelyek reggel 5 óra és este fél 10 között fogadhatják vendégeiket – tájékoztat honlapján a Store Insider. Eközben azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a koronavírus továbbra is fertõz, bárhol, bármikor újra felbukkanhat, ezért a járvány elleni védekezésre továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani!

A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltetõ köteles gondoskodni. A fogyasztók érdekében különösen fontos, hogy az ételkészítés csak a kifogástalan állapotú és állagú létesítményekben, valamint a megfelelõ tudású, egészségi állapotú és oktatással a speciális helyzetre is felkészített személyzettel rendelkezõ üzletekben induljon újra. A Nébih friss tájékoztatója azzal a céllal készült el, hogy ehhez a legfontosabb kívánalmakat egy csokorba szedje.

Fotó: 123rf

Elengedhetetlenül fontos, hogy még a nyitás elõtt sort kell keríteni az üzemi és vendégforgalmi helyiségekre, valamint a berendezési és felszerelési tárgyakra egyaránt kiterjedõ alapos fertõtlenítõszeres nagytakarításra, továbbá az üzemi és fogyasztói edények fertõtlenítõszeres átmosására. Nem maradhat el a raktárkészlet tüzetes átvizsgálása, szükség szerint selejtezése sem, melynek visszapótlásáról ugyancsak gondoskodni kell. Lehetõség szerint ajánlott a HACCP rendszer és az önellenõrzési rendszer felülvizsgálata is.

A további elvárásokat és ajánlásokat tartalmazó hatósági tájékoztató elérhetõ a Nébih portál koronavírus aloldalán.

A vendéglátóhelyek biztonságos, járványmentes üzemeltetését szolgáló ajánlások betartása mindenki közös érdeke. Fontos tisztában lenni azzal, hogy mellõzésükkel a normális mûködési rendhez való visszatérés idõben még inkább kitolódhat! A Nébih szakemberei a továbbiakban is igyekeznek minden szakmai segítséget megadni az élelmiszerláncban érintett vállalkozások számára a mielõbbi zökkenõmentes mûködés érdekében.

agrotrend.hu / Store Insider

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés