Hírek

Támogatás az élelmiszeripari vállalkozásoknak

Országosan 7 koordinátor segíti a tagokat, hogy naprakész információkat kapjanak a jogszabályi és pályázati változásokról, szakmaspecifikus hírekről és piaci trendekről.

​A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az eddigiekhez képest még kiemeltebb figyelmet fordít az élelmiszeripari tagjaira – ennek jegyében kezdte meg munkáját 2018. szeptember 3-án a NAK élelmiszeriparikoordinátor-hálózata. Ezáltal a kamarai szolgáltatások, valamint az Élelmiszeripari Igazgatóság által végzett tevékenységek és nyújtott lehetõségek könnyebben megismerhetõek, elérhetõek lesznek a tagjai számára. 


Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezetõ igazgatója és Éder Tamás, NAK-alelnök – fotó: agrotrend.hu

– A hálózat révén lehetõvé válik a közvetlen és állandó kétirányú információáramlás, így a kéréseket, illetve igényeket a Kamara közvetlenül is tudja kezelni – hangsúlyozta Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelõs alelnöke Ercsiben, a Biopont Kft. székhelyén megtartott sajtótájékoztatón.

A vállalkozások eddig jellemzõen leginkább a költségek csökkentésére, és a termelés bõvítésére fókuszáltak, miközben kevés hangsúlyt fektetettek a technológiafejlesztésre, a munkaerõ-fejlesztésre, vagy éppen a humánerõforrás tudásszintjének növelésére. Egyre nagyobb igény mutatkozik a gyakorlati, piacképes tudás megszerzésére, ezért a Kamara 2017-ben elindította a "Tanuljunk együtt!" programsorozatát, szakmai tematikus konferenciákat szervez és megtartja az Élelmiszeripari Körkép címû konferenciát is.


A Biopont Kft. üzemében gyártósoron a gluténmentes ropi – fotó: agrotrend.hu

Ahogy a hálózat kialakításán, úgy egy másik újdonság bevezetésén is közel egy esztendeje dolgozott az élelmiszeripari igazgatóság: ez pedig az „Élelmiszeripari kézikönyv” elnevezésû kiadványsorozat. A sorozat célja a hazai élelmiszer-elõállítói kör tájékoztatása, ismeretének bõvítése, valamint a minõségi élelmiszerek elõállításának támogatása hiteles információátadással.

– Az új generáció élelmiszeriparba vonása hasonló mértékû problémát jelent, mint a mezõgazdaság esetében. Nagyon sok területen szakemberhiány van

– mondta az agrotrend.hu-nak Éder Tamás. Sok cég az oktatási rendszeren kívül, saját gyakorlati programot mûködtetve igyekszik biztosítani a munkaerõhátteret. – A Kamara is próbál a szakoktatásra vonatkozó javasaltokkal élni, az állam, az oktatás és az élelmiszeripari cégek együttmûködése jelentheti a megoldást – tette hozzá a NAK alelnöke.

Az élelmiszeripar a GDP elõállításából 1,9 %-kal részesedett 2016-ban, az ágazat bruttó hozzáadott értéke 2,2 %-a volt a teljes nemzetgazdaságnak. A 2017-os elõzetes adatok szerint a beruházások 3,1 %-a származott innen. A GDP-hez való hozzájárulás az EU-csatlakozás elõtti 2,7%-ról 2008-ra 2% alá csökkent, azóta lényegében e körül stagnál. Ebben jelentõs a szerepe az importtermékek növekedésének.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés