2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Élelmiszergazdaság

2019. október 28. hétfő • 16:09

Tapasztalatok átadásával zárult a sajtkészítő szakmai nap

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága 2019. október 16-17-én oltós alvasztású sajtok készítése, sajthibák feltárása témakörében rendezett ingyenes szakmai programot a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél.

A program célja az volt, hogy a már sajtkészítési gyakorlattal rendelkező tagokat megismertesse a félkemény sajtok készítésének helyes gyártástechnológiájával és a sajtminőséget befolyásoló tényezőkkel. A programon összesen 10 fő vett részt, köztük olyan sajtkészítők, akik már több mint 5 éves gyakorlattal rendelkeznek - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A szakmai nap résztvevői fontos információkkal gazdagodtak - fotó: pixabay.com

Az előadók kiemelték a hallgatóság számára az oltós alvasztás főbb lépéseit és a késztermék jellegét befolyásoló tényezőket, köztük a leggyakrabban előforduló hibákat, továbbá a résztvevők megismerkedhettek a sajtok érzékszervi bírálatának alapjaival is. A két napos tanfolyamon megjelentek elismerően nyilatkoztak az előadók felkészültségéről.

– A tanfolyamot összességében nagyon jónak, színvonalasnak éreztem. Az előadók felkészültek, lelkesek, türelmesek, és nagyon kedvesek voltak. Érződött a munkájukon, hogy nem csak egy kötelező letudandó kört teljesítenek, hanem szívből jövő céljuk a segíteni akarás, végső soron a szent ügy, a tejesek értő és tudó táborának gyarapítása – mondta az egyik résztvevő.

A szakértők olyan technológiai sajátosságokra, kritikus pontokra hívták fel a résztvevők figyelmét, amelyek során kiemelten fontos a helyes gyártástechnológia ismerete és a helyes gyakorlat alkalmazása, hogy a kívánt eredményt érje el a feldolgozó. Az MTKI szakemberei készséggel válaszoltak a jelenlévők által feltett minden kérdésre, további praktikus tanácsokkal ellátva a már gyártói tapasztalattal rendelkező sajtkészítőket.

A gyakorlat során – Erjedési lyukas sajt (Trappista) gyártása példáján – a résztvevők olyan információkat (sajthibák és azok okai) kaptak, amelyek segítségével termékeiket magasabb minőségben tudják majd a jövőben előállítani. A szakértők végigkalauzolták a résztvevőket a teljes gyártási folyamaton, kiemelve az egyes lépések fontosságát, illetve kockázatait.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.