Hírek

Teljessé vált az összefogás a csapolt sörért

Jövőre 5 százalékra csökken több éttermi szolgáltatás áfája, a sörgyártók pedig arra kérik a nemzetgazdasági minisztert, hogy terjessze ki a kedvezményt a csapolt sörre. A kisüzemi főzdék krémjét tömörítő Kraft Sör Egyesület csatlakozásával példátlan összefogás jellemzi a szakmát.

A csapolt sörök általános forgalmi adójának csökkentése kapcsán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult a Kraft Sör Egyesület – tudta meg a Világgazdaság. A szervezet arra kéri a tárcavezetõt, hogy

támogassa a hazai sörfõzõk és sörgyártók által elõállított csapolt sörök áfájának mérséklését 2018. január 1-jétõl.

Mint ismert, az éttermi fogyasztás forgalmi adója 27-rõl idén 18 százalékra csökkent, jövõre pedig 5 százalékra mérséklõdik, ehhez a kedvezményezetti körhöz szeretnének csatlakozni a sörösök. Ugyanebben a témában márciusban már a Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ) és a Kisüzemi Sörfõzdék Egyesülete (KSE) közösen érvelt Varga Mihálynak, a Kraft belépésével pedig teljessé vált az összefogás.

A Kraft Sör Egyesület idén jött létre azon kisüzemi sörfõzdék képviseletére, amelyek a legmodernebb technológiákkal és a legmagasabb szakértelemmel fõzik a sört, emellett kiemelkedõen fontos számukra a hazai sörök állandó, jó minõsége, valamint a kézmûves sörök pozitív reputációja. Az elnökségi tagokat a Hoptop, a Horizont, a Mad Scientist és a Monyo delegálja, de a tagok közé tartozik a kisüzemi szcénában szintén jól csengõ nevû Balkezes, Hedon, Rothbeer és Uradalmi Sörmanufaktúra is.

A Kraft azzal érvelt a nemzetgazdasági miniszternek, hogy a tagjai által fõzött sörök túlnyomó többsége hordós kiszerelésben, csapolt sörként kerül kiskereskedelmi forgalomba.

Nap mint nap azt tapasztalják, hogy a kis- és középvállalkozó vendéglátó partnereknek nagy kihívást jelent a szakszerû vendéglátóhelyi kiszolgálás, a hozzáértõ csaposok megtartása, képzése. Így kiemelten fontos, hogy helyzetbe hozzák õket, legyen tõkéjük emberi erõforrásra, fejlesztésre. Az egyesület abban bízik, a kérdés költségvetési vonzatát tekintve is kellõen erõs mérlegelési szempont, hogy e szakértõ munkavállalók is adófizetõk, az általuk generált többletforgalom pedig több adóbevételt eredményez a növekvõ vendéglátóhelyi értékesítés által.

fotó:Pixabay

A csapolt sör áfacsökkentése közös érdek, növelné a vendéglátók és a sörfõzdék mozgásterét is, a többletet pedig technológia- és termékfejlesztésre, innovációra lehetne fordítani

– mondta a Dudok Ádám, a Sörmûves Kft. (Horizont) ügyvezetõje, a Kraft Sör Egyesület elnökségi tagja. Kiemelte:

a kedvezményes forgalmi adó abban is segíthetné a kisüzemi sörfõzdéket, hogy kiépítsék és megerõsítsék exportpiacaikat.

Úgy látja, a hazai szereplõknek a nemzetközi színtéren több helyen lehet keresnivalójuk, nemcsak a visegrádi országokban, hanem Észak- és Nyugat-Európában is.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója szerint örömteli a hazai kisüzemi sörfõzés élvonalát képviselõ Kraft csatlakozása, a jövõ évi adócsomag összeállítása során pedig érdemes lesz a kormánynak mérlegelnie a szakmai szervezetek által tett javaslatokat. Schillinger Attila hangsúlyozta:

a csapolt sörök nagy részét itthon gyártják, nagy szaktudást és vendéglátóhelyi hozzáadott szolgáltatást igényel a hordós sör.

A kedvezményes forgalmi adó nagyobb mozgásteret teremtene a vendéglátásban az oly sokszor emlegetett bérfejlesztésre, ezáltal biztosítva a szakképzett munkaerõt és magas szolgáltatási színvonalat. Mint mondta, több ezer fõnyi szakképzett munkaerõ hiányzik a HoReCa (étterem, kocsma, kisvendéglõ, szálloda) piacról, az áfacsökkentés nagyban segítené ezeknek az üres álláshelyeknek a betöltését is.

agrotrend.hu / vg.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés