2021.10.27., szerda , Szabina

Élelmiszergazdaság

2019. április 26. péntek • 11:32

Tervezhetőbb betakarítás az alma- és meggytermelők számára

Az alma- és meggytermelők pozícióját erősíti a felvásárlás kötelező szerződésbe foglalása  

A feldolgozási céllal értékesített alma- és meggy felvásárlásához kapcsolódó kötelező szerződéskötés bevezetése fontos lépés a termelők pozíciójának megerősítésére. Az Agrárminisztérium számára kiemelten fontos az alma- és meggytermelő gazdálkodók kiszámítható értékesítési környezetének megteremtése.


fotó: Pixabay
 
A mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló 2015. évi XCVII. törvény módosítása 2019. április 28-ától hatályos módosítása szerint

az idei évtől minden magyarországi feldolgozásra beszállított almára és meggyre írásbeli szerződést kell kötni.

Ezen kívül azok a feldolgozók, amelyek több mint 100 tonna meggyet vagy 200 tonna almát dolgoznak fel, az általuk feldolgozandó mennyiség legalább 60 százalékát kötelesek lefedni szerződésekkel.

A szerződések megkötésére meggynél legkésőbb május 15-ig, almánál legkésőbb augusztus 1-ig van lehetőség.

A szerződés írásba foglalását elmulasztó felvásárló vagy feldolgozó bírsággal sújtható. A rendelkezések betartásának ellenőrzése is szigorodik.
 
A feldolgozásra szánt alma és meggy értékesítését még az átadás előtt kell szerződésbe foglalni és a szerződésnek kötelező árat vagy olyan képletet  kell tartalmaznia, amely alapján az ár egyértelműen kiszámítható.
 
Az európai uniós szabályozás lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy kötelezővé tegyék a termelők és a felvásárlók, vagy a feldolgozók közötti értékesítési szerződések írásba foglalását. Az ipari alma piacán az elmúlt években tapasztalható kedvezőtlen folyamatok kiküszöbölése érdekében - hasonlóan a meggynél már korábban bevezetett szabályhoz - indokolt előírni a szerződések írásba foglalását.
 
A kötelező szerződések rendszere időben széthúzza az alkuperiódust, és megszünteti azt a gyakorlatot, ami a feldolgozás megkezdésének halogatásával, a szóbeli árinformációkkal, a beszállításkor közölt „napi árral” kényszerhelyzetbe hozta a termelőket.

Ezzel tervezhetőbbé és átláthatóbbá válik a betakarítási időszak.

agrotrend.hu / AM 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.