2022.10.05., szerda , Aurél

Élelmiszergazdaság

2022. május 30. hétfő • 11:17

Elhúzódó élelmiszerhiányt okozhat a háború

Globális szinten jelentős hiányokat okoz az orosz–ukrán háború az élelmiszerellátásban, ami egyes országokban már megfigyelhető a búza, a liszt, az étolaj és a mustár területén is – mondta hétfőn Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1 aktuális csatornán, amelyet a távirati iroda idézett.

Sebestyén Géza szerint fontos, hogy egy ország önellátó legyen az élelmiszerek terén.  Szavai szerint Magyarországon kevésbé érezhetők a világpiaci problémák, mert kiterjedt agráriummal rendelkezik, kevésbé szorul rá az élelmiszerimportra.

Fotó: Agrotrend

– A lisztet és az étolajat hazánkban államilag szabályozott, csökkentett áron lehet beszerezni, ráadásul a rezsiköltségek és a benzin ára sem emelkedett – idézte fel, hozzátéve, hogy Nyugat-Európa számos országában nemcsak az élelmiszerek áremelkedése, illetve hiánya okoz problémát, hanem a magas rezsi- és benzinárak is csökkentik a lakosság elkölthető jövedelmét.

Mint mondta, arra számít, hogy ameddig a háború tart, addig hiány lesz bizonyos termékekből, továbbá az árak folyamatosan növekedni fognak.

Az MCC műhelyvezetője szerint a konfliktus elhúzódásának komoly következményei lehetnek: például Észak-Afrikában – ahol a gabonaimport nagy részét Oroszországból és Ukrajnából fedezték – éhínség alakulhat ki, ez pedig migrációs áradathoz vezethet. 

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.