Hírek
Több mint 1,2 millió élelmiszercsomagot kaptak a nélkülözők
A megelőzések ellenére, évente 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik Magyarországon.
Az egyesület által összegyűjtött élelmiszer-felesleg mennyisége folyamatosan, évről évre nő, ezt mi sem mutatja jobban, minthogy az év első felében több mint 1 200 000 élelmiszercsomagot állított össze és juttatott el a nélkülözőkhöz – olvasható az Élelmiszerbank közleményében.
Az egyesület kiemelt figyelmet fordít azon szervezetre, akik rászoruló gyermekek ellátásával foglalkoznak – fotó: Élelmiszerbank
A 2006 EUROSTAT adatai szerint évente 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik Magyarországon. A feleslegek keletkezése azonban a megelőzések ellenére is elkerülhetetlen.
Az Élelmiszerbank fő célja, hogy csökkentse az élelmiszerpazarlást, illetve szervezett élelmiszermentéssel csökkentse a nélkülözők számát Magyarországon. Az egyesület elsődlegesen a gyártóknál és a kereskedőknél keletkező élelmiszer-feleslegre koncentrál,
de hosszú távú cél a mezőgazdasági és a vendéglátásban keletkező élelmiszer-feleslegek mentése is.
A közleményből kiderül, hogy jelenleg közel 100 gyártótól és 5 nagy kereskedelmi lánctól vesz át olyan termékeket, amelyek valamilyen okból (közeli lejárat, szezonalitás, csomagolási hiba, stb.) soha nem jutnak el a vásárlókig. A kereskedelmi láncok áruházaiból – aminek száma megközelíti a 270-t – napi szinten menti partnerszervezetei segítségével termékeket.
Az év első felében az egyesület közel 5 000 tonna élelmiszert mentett meg és juttatott el országszerte nélkülözők százezreihez. A kiosztott élelmiszer 1 200 000 csomagnyi segítséget jelentett családoknak, gyermekeknek, időseknek, fogyatékkal élőknek, hajléktalanoknak és sok-sok olyan embernek, akiknek a napi élelmezés gondot jelent.
agrotrend.hu / Élelmiszerbank